Nieuws

Valt het doek al voor de H-D Bronx op de markt komt?

Harley-Davidson had zich het doel gesteld om uit te breiden naar merkvreemde segementen zoals elektrische motoren, allroads en naked. De elektrische LiveWire is inmiddels een feit en ook de avontuurlijk ingestelde Pan America lijkt echt te komen. Maar de naakte Bronx? Daarvoor lijkt het doek vroegtijdig te vallen.

Begin 2019 rolde Harley-Davidson haar roadmap naar de toekomst uit. En dat ging niet onopgemerkt, want het merk had een duidelijk plan. Zo moest er een jongere doelgroep aangetrokken worden, waarvoor H-D bereid was van haar sterke heritage line-up af te stappen.

Een van de modellen die daarbij hoge ogen gooide, was de Harley-Davidson Bronx. Een agressief gestileerde motor die eind 2020 de strijd zou moeten aangaan met zijn Europese en Japanse rivalen. En omdat looks alleen een motor niet tot een succes maken, werd er ook een nieuw motorplatform gecreëerd onder de noemer Revolution Max. Geheel volgens H-D-recept een V-twin maar dan in een slanke uitvoering en met een honger naar toeren. 

Exacte cijfers gaf Harley niet over het nieuwe 60-graden blok, maar we konden ons volgens het merk wel opmaken voor een top rond de 115 pk en 95 Nm koppel. Daarmee zou het 975cc-blok zich kunnen meten met de Yamaha MT-09. En daarmee hield het niet op. Net als de LiveWire zou ook de Bronx voorzien zijn van Brembo-remmen, een volledig instelbare voorvork en een keur aan assistent-systemen.

Tot zover de positieve verhalen, want anno augustus 2020 ziet het er een stuk somberder uit voor de naakte H-D. De nieuwe directeur Jochen Zeitz heeft namelijk aangekondigd dat de gepresenteerde roadmap flink op dieet gaat. Hoewel daarbij geen expliciete modellen genoemd werden, is de Bronx sinds het begin van deze maand wel van de officiële Harley-site verdwenen. Ook in de persomgeving van H-D is niets meer over de Bronx te vinden.

Even opvallend is dat Harley vol lijkt in te zetten op de Pan America. Blijkbaar verwachten de Amerikanen meer van hun allroad. Al moeten we daar ook iets langer op wachten, aldus Harley-Davidson, want de motor staat inmiddels als 2021-model in de boeken.

Betekent dit dat de Bronx nooit meer komt? De toekomst zal het leren. Één ding staat in ieder geval wel vast: als de Bronx nog komt, dan zal het pas na 2021 zijn.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws