Nieuws

Ural: Oude boxer volgens de nieuwe norm

Ural is zo’n merk dat in gedachten misschien overleden is, maar je tegelijkertijd steeds weet te verrassen met een nieuw model. Zo ook nu weer, want de Russen zijn erin geslaagd hun 750 boxer over de Euro5-horde te helpen. Sneller dan gepland, want nog niet zo lang geleden kwam het bericht naar buiten dat we in 2021 geen nieuwe Urals op de Europese markt zouden zien.

De motoren van Ural mogen er dan uitzien als oude techniek, dat zijn ze niet. Super modern uiteraard ook niet, maar ze doen prima mee met de vaart der dingen. De oude 650 werd immers in 2003 vervangen door een Euro4-geschikte 745 cc boxer met injectie. De stap van deze robuuste en 40pk-sterke krachtbron naar Euro5, is geen enorme. Wat Ural precies heeft aangepast. is niet bekend. Maar het zal niet ver afliggen van de aanpassingen die andere fabrikanten gedaan hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een grotere of juist meer katalysatoren en een uitlaat die het geluid beter dempt. Dit wordt vermoedelijk ook gecombineerd met een nieuwe motormapping of aanpassingen aan het inlaatkanaal of een hogere compressie, om een vermogensverlies te voorkomen. Gezien het beoogde inzetgebied, heeft de Ural de paardenkrachten namelijk wel nodig.

Of de nieuwe Urals ook in Nederland op de markt komen, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de 2021-modellen geen ABS zullen hebben, want dat is niet verplicht voor een zijspan. Het is in ieder geval fijn om te zien dat Ural de stap naar Euro5 gemaakt heeft, want een cultmerk als dit laten verdwijnen, is eeuwig zonde.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.