Nieuws

Typevouden en bewijslast

Motoplus lezer F(rits) W. Heumen reed te snel en werd geflitst. Het schikkingsvoorstel dat hij kreeg stond op naan van F. J. Heumen. Frits wil betalen voor zijn fouten, maar gaat wel voor correct optreden. Hij tekende op de aangeduide manier bezwaar aan en ondertekende met zijn volledige naam en adresgegevens.

Verdere afwikkeling zou gebeuren na afwikkeling van het bezwaarschrift. Vervolgens hoorde Fritsniets meer totdat hij een aanmaning met boeteverhoging kreeg. Ten name van F. J. Heumen. Direct daar na kreeg hij de bevestiging van justitie dat zijn bezwaarschrift was aan gekomen en in behandeling genomen zou worden.

Die brief was geadresseerd aan … F. J. Heumen. Uit arremoe betaalde Frits. Nu heeft hij een boze brief waarom hij niet betaalt. Hij is immers dhr. F. W. Heumen?  De man die te snel heeft gereden.

En de zakkenrollers komen er waarschijnlijk nog mee weg ook. Dat komt door de Wet Mulder. En dat is een gedrocht dat recht maakt wat krom is. Lees maar:

In de Wet Mulder zit een aantal zaken die erg belangrijk zijn om te weten:

Omdat er geen verdachte is (etc. etc.) geldt het principe "onschuldig tot het tegendeel is bewezen" NIET. Bij de Wet Mulder is dit juist andersom, een agent constateert iets, maakt daar een beschikking van op en het is aan de betrokkene om te bewijzen dat de gedraging NIET is gepleegd, in plaats van de agent die moet bewijzen dat de gedraging WEL is gepleegd.

Dit stuit erg veel mensen tegen de borst. Justitie gaat er echter van uit dat een agent, vooral bij dit soort "simpele" gedragingen, een juiste constatering doet. Om het tegendeel te bewijzen (mijn auto stond daar helemaal niet fout geparkeerd) hoeft de agent geen bewijs te kunnen overleggen (foto of iets dergelijks) dat de auto daar fout stond. Neen, de betrokkene dient aan te tonen dat de gedraging niet heeft kunnen plaatsvinden. Dit betekent dus bijvoorbeeld dat u niet moet kunnen bewijzen waar U was op het moment van bekeuren, maar waar uw auto was ten tijde van bekeuren.


De wet Mulder heeft al een zeer groot aantal uitspraken (jurisprudentie) opgeleverd. De belangrijkste: als een agent ziet dat u (een betrokkene of in ieder geval zijn auto) een strafbare gedraging pleegt dan maakt het volgens de rechtbank niet uit of

u dat deed met een rode auto, een blauwe of een groene
of het een Opel of een Volkswagen was,
of het in de Stationsstraat was of op de grote Markt
of u (bijv.) in Amsterdam of in Rotterdam door rood licht reed.
Kortom, alle gegevens op de aankondiging van beschikking en op de beschikking zelf zijn nauwelijks relevant. Uiteraard kun u bezwaar indienen tegen "fouten" die zijn gemaakt, maar vanwege de administratiefrechtelijke afdoening wordt de beschikking vernietigd en krijgt u een nieuwe acceptgiro met de gewijzigde gegevens.

Dit is dus geen komkommertijd bericht. Maar een tip om heel goed op te letten en je wat aan de snelheden te houden. Die euro’s kom je wel overheen. Maar de ergernis nekt je.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws