Nieuws

Tussenstand halverwege Dakar-rally

De kruitdampen van de eerste Dakar-week trekken langzaam op. Inmiddels zijn 113 van de 142 gestarte motorrijders zijn aangekomen in Riyadh, waar de rally zondag 14 januari aan zijn tweede week begint. De rally heeft dit jaar een nieuw parcours en dat blijkt loodzwaar waardoor er dus al tientallen uitvallers zijn.

Honda startte met een zeer sterk vijf-mans-team en lijkt de rally in de houdgreep te hebben. De Amerikaan Ricky Brabec gaat nu halverwege (zonder etappewinst maar wel met continu goed finishen) aan de leiding op zijn Honda, met zijn teammaten Adrien van Beveren als derde op 9 minuten en Jose Cornejo Florimo als vierde op 14 minuten. Brabec moet echter vooral afrekenen met de taaie Ross Branch uit Botswana, die de eerste etappe won op zijn Indiase Hero, en sindsdien gewoon erg sterk blijft finishen en altijd vooraan is te vinden. Hij staat slechts 51 seconden achter Brabec op de tweede plaats in de tussenstand.
Halverwege de rally vinden we pas op de vijfde plaats de eerste KTM-rijder terug: Toby Price heeft inmiddels wel 27 minuten achterstand op de leider. Zijn teammaat Kevin Benavides staat een minuutje achter hem op de zesde plaats. Daarachter staan nog twee rijders uit het Oostenrijkse kamp: Daniel Sanders op 35 minuten en Luciano Benavides op 47 minuten.

Kevin Benavides zorgde tot dusver ook voor het enige KTM-dagsucces door de derde etappe te winnen. Honda won al vijf etappes, waarbij met name de winst van Adrien van Beveren in de bijzondere zesde etappe veel respect afdwong. Die zesde etappe ging over twee dagen door een enorme woestijn met heel veel duinen, waarbij de rijders onderweg moesten slapen in een geïmproviseerd bivak zonder enige service.
Op de lange uitvallerslijst prijken ook al prominente namen van veel fabriekrijders. Proloog-winnaar Toscha Schareina viel bijvoorbeeld al op dag 1 uit met zijn Honda. GasGas-rijder Sam Sunderland viel op de derde dag uit en op de zesde dag vielen Skyler Howes (Honda), Joan Barreda Bort (Hero) en Mason Klein (Kove) uit. Goed nieuws is er wat dat betreft uit België, want alle vier gestarte Belgische rijders hebben de rustdag gehaald. De ervaren Jerome Martiny staat nu keurig 27e,  Joris van Dijck 63e, Pierre Saes 73e en Gwen Backx 113e.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws