Nieuws

Triumph terug naar Bonneville

Triumph gaat opnieuw voor HET record op de zoutvlaktes van Bonneville

Triumph, het enige echt herboren Britse motormerk, bevestigt weer een poging te gaan ondernemen om het land snelheidsrecord p land met de motor in handen te krijgen. Het huidige record ligt op 376,363 mijl per uur en het team van Triumph is vastberaden om dit record in augustus op de zoutvlaktes bij Bonneville te gaan overtreffen.

Achter het stuur van de Triumph Rocket III Streamliner kruipt  de Ilse of Man TT coureur, vrachtwagen monteur en TV presentator, Guy Martin. Bekend om zijn liefde voor alles wat snel gaat, is Guy de juiste man om het landsnelheidsrecord na 45 jaar weer op naam van Triumph te zetten.

Triumph heeft een rijke geschiedenis op gebied van landsnelheidsrecords en wist vanaf 1955 tot en met 1970, met uitzondering van 33 dagen, het record vast te houden. Deze legendarische prestatie bezorgde Triumph in die jaren veel bekendheid en zorgde voor de titel “World Fastest Motorcycle”. De hoofrolspelers van die tijd waren streamliners als de Devil’s Arrow, Texas Cee-gar, Dudek Streamliner en Gyronaut X1, waarbij de laatste een snelheid van 245,667 mph (395,28 km/u) op de klok wist te zetten. Vandaag de dag ligt de lat op 376,363 mph (605,697 km/u), welke is neergelegd door Rocky Robinson in 2010 met zijn Top Oil-Ack Attack Streamliner.

De 2015 Triumph Rocket III Streamliner is geheel opgetrokken uit carbon en kevlar onderdelen en wordt aangedreven door twee Triumph Rocket III motoren die mede dankzij de gemonteerde turbo en de methanol brandstof samen 1000pk bij 9000 toeren weten te produceren. De motorfiets is 7,7 meter lang, 60 centimeter breed en 90 centimeter hoog en valt in de categorie “C” voor streamliners.

De naam van de huidige Triumph Bonneville heeft zijn oorsprong te danken aan Johnny Allen’s record op de gelijknamige zoutvlakte in september 1955. Johny wist met zijn streamliner, de Devil’s Arrow, een voor die tijd ongekende snelheid te behalen van 193,72 mijl per uur. De eerste T120 Bonneville werd geïntroduceerd op de Earls Court Bike Show en kwam in 1959 op de markt.

In de maand juli zullen de nodige test-runs gedaan worden en de poging zelf zal tussen 24 en 27 augustus plaatsvinden.

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen verwijzen wij jullie door naar: www.triumphlandspeed.com en www.guymartinracing.co.uk

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.