Nieuws

Toekomstvisie: BMW Vision Next 100

In 2016, het jaar dat BMW haar honderdste verjaardag viert, werpt het merk meer dan ooit een blik op de toekomst en ontwikkelde het een reeks ‘Vision Vehicles’ die BMW’s visie op de toekomst weergeven. Gisteravond werd in Los Angeles de BMW Motorrad VISION NEXT 100 gepresenteerd.

Edgar Heinrich, Head of Design van BMW Motorrad: “The BMW Motorrad VISION NEXT 100 geeft BMW’s visie weer van motorrijden in de toekomst: een analoge beleving in een digitale wereld. Wij zijn er van overtuigd dat motorrijden ook in de toekomst zal blijven bestaan. Het wordt juist één van de ultieme manieren om te ontsnappen aan de waan van alledag: op het moment dat je opstapt, ben je vrij. De motorfiets is in de toekomst ‘The Great Escape’.”

BMW Motorrad VISION NEXT 100 kent een elektrische aandrijving en het design voert terug naar de essentie van motorrijden, waarbij mens en machine één geheel vormen. Het blok heeft de kenmerken van een boxerblok en heeft als bijzonderheid dat de cilinders breder en smaller kunnen worden, zodat de breedte afgestemd wordt op het momentane gebruik van de machine. Bijzonder is daarbij dat de machine een ingebouwd stabiliteitssysteem heeft waardoor hij vanzelf rechtop blijft staan. Stilstaand kun je de voeten dus gewoon op de steunen houden.

De motor zit vol met tal van veiligheidssystemen die de weg en het overige verkeer lezen en waar nodig ingrijpen. Ook de bochtensnelheid wordt door de machine zelf begrensd. Door al deze systemen hoef je geen helm of dik motorpak meer aan op de VISION NEXT 100, voor een ultiem vrij gevoel.

Een dasboard zit er ook niet meer op: alle info wordt geprojecteerd op de vizierachtige bril die de bestuurder draagt. De besturing geschiedt niet door een klassiek balhoofd, maar door een bepaalde flex in het carbon-frame. De vering wordt verzorgd door de actieve banden. In MotoPlus 21 gaan we dieper in op de BMW Motorrad VISION NEXT 100. Hieronder alvast een leuk filmpje over de totstandkoming van deze bijzondere machine. Wil je nog meer zien, klik dan hier voor een filmpje van de officiële presentatie in Los Angeles en scroll even door minuut 17.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Video: 120 jaar FIM

Video: 120 jaar FIM

26 februari, 2024

De Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) bestaat 120 jaar en viert dat met een acht minuten lange film ...
Super Hooligan met Indian-roots

Super Hooligan met Indian-roots

24 februari, 2024

Laat Roland Sands los op een motorfiets en negen van de tien keer komt er een enorm gaaf ding uit. Indian liet de ...

Overig nieuws