Nieuws

Tijd voor bezinning

De komende maanden zijn waarschijnlijk wat mindere voor ons, motorrijders

En dan moeten we onze tijd dus maar op een andere manier vullen: we kunnen eens kijken hoe motorrijders het vroeger hadden. Is WOI dan ‘vroeger’ genoeg?

Het Vlaamse Ieper was het gebied waar de moderne oorlog is uit gevonden. Machinegeweren vervingen – tot grote verrassing van de nog kleurrijk geklede Franse militairen – de musketten die goed waren voor 1 schot en een vrije worp.

Paarden werden vervangen door automobielen en motorrijwielen. Alleen de net bedachte tanks bleken op de drassige gebieden achter de duinen niet zo’n succes.

De slachting ter plekke was huiveringwekkend. Op een oppervlakte van een middelgrote Nederlandse gemeente raakten alleen al bijna 100.000 definitief vermist.

De Flanders Fields zijn nog steeds een bedevaartsoord voor veel Britten. Maar ook wij Nederlanders kunnen er een moment van bezinning over de waanzin nvan de oorlog vinden. En in de vele regionale musea pikken we dan ook nog wat motorhistorie mee…

In de herfst en vroege winter is het landschap desolaat en moet je na de museumbezoeken en een bustocht langs de diverse slagvelden en begraafplaatsen wel helemaal harteloos zijn om dit stuk historie af te doen met ‘wel interessant’.

Oh ja; wat er ook gebeurd is, de Vlaamse keuken is er weer helemaal boven op gekomen! En overnachten hoef je ook niet meer in een natte loopgraaf te doen.


www.inflandersfields.be
www.toerismeieper.be.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws