Nieuws

Tiger 1050 vernieuwd

De komst van eerst de Tiger 800, afgelopen jaar gevolgd door introductie van de Explorer 1200, betekent niet dat de ‘oude’ Tiger 1050 met pensioen kan. Integendeel zelfs, de straatgeoriënteerde allroad met 17 inch wielen werd voor 2013 flink onderhanden genomen en gaat nu officieel door het leven als Tiger Sport. Die toevoeging in de typenaam wordt daarbij niet enkel gerechtvaardigd door een met tien paarden toegenomen maximum vermogen van 125 pk, maar ook door compleet herziene vering en een sterker frame.
Om bij het begin te beginnen: de nieuwe uitlaat en aanpassingen aan het inlaattraject resulteren naast de al genoemde vermogenstoename ook in extra spierballen. Het koppel steeg namelijk tot 104 Newtonmeter en wordt bovendien over een breder bereik uitgesmeerd. Een nieuwe mapping van de brandstofinjectie zorgt er daarbij voor dat het extra vermogen geen negatieve invloed heeft op het verbruik, Triumph claimt zelfs dat de Sport maar liefst 7% zuiniger is in vergelijking met het oude model. Naast het blok werden ook de vering en geometrie onderhanden genomen. De Tiger Sport kreeg onder meer een halve graad steilere balhoofdhoek, evenals een herziene swingarm, terwijl ook de wielbasis marginaal groeide. Al met al vooral aanpassingen om het toch al niet misselijke stuurkarakter nog wat verder aan te scherpen en ook de licht herziene geometrie en het bijgeschaafde uiterlijk sluiten op die visie aan. De zithoogte daalde bijvoorbeeld met 5 mm tot 830 millimeter, waarbij het stuur nu wat lager en dichter bij de bestuurder staat voor een meer actieve zithouding. Qua uiterlijk is het vooral het nieuwe, strakker gelijnde kontje met verbeterde duogrepen dat de aandacht steelt, al ogen de nieuwe heldere kijkers met het subtiele ruitje toch ook wel bijzonder fraai.
Ook op praktisch gebied is er trouwens goed nieuws te melden. Dankzij het nieuwe en bovenal sterkere subframe kan de Tiger Sport nu bijvoorbeeld ook worden uitgerust met het nieuwe optionele koffersysteem, dat behoorlijk wat meer bagage wegslikt dan het oude. En ook fijn om te horen: het ABS-systeem kreeg een flinke upgrade (onder meer een nieuwe modulator) voor haar kiezen en bovendien kreeg de Sport een praktische keuzeschakelaar aangemeten, waardoor de boordcomputer zich nu vanaf het stuur laat bedienen.
De nieuwe Tiger Sport, verkrijgbaar in Crystal White en Diablo Red, staat vanaf maart bij de dealer. De prijs is helaas nog niet bekend. Info: www.triumphmotorcycles.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws