Nieuws

Techniek: achterwielophanging

Op het achterwiel van een motorfiets werken immense krachten in. Fabrikanten ontwikkelen daarom al sinds jaar en dag (soms opvallende) constructies om deze op te vangen. Van een star hardtail frame zonder enige vering en demping tot een enkelzijdige swingarm met geïntegreerde cardan en complexe reactiestangen, de fabrikanten hebben bepaald niet stil gezeten de afgelopen honderd jaar!

Na onder meer het frame, de verschillende blokconfiguraties, elektronische aandrijvingen en de voorwielophanging gaan we in MotoPlus 9/2020 in een uitgebreid techniekartikel dieper in op de achtergronden van de achterwielophanging. De dubbelzijdige achtervork, de enkelzijdige variant, het hevelsysteem, waarom is een enkelzijdige achterbrug met ketting ingewikkelder qua constructie dan eentje met cardan; het komt allemaal aan bod.

MotoPlus 9/2020 ligt vanaf vrijdag 1 mei in de winkel. Wil je nooit meer iets missen van MotoPlus? Sluit dan hier een abonnement af.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.