Nieuws

Superdikke naked van BMW komt er

Wat vandaag nog een concept is bij BMW, is morgen vaak realiteit. Dus deze R20 conceptfiets kan zo maar eens een voorbode zijn van een hele dikke naked.

BMW onthulde deze conceptmotor op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este aan het Comomeer. Een meer dan geschikte locatie voor een stijloefening als deze BMW. Alles draait bij de R20 letterlijk om de lucht-oliegekoelde Big Boxer-motor. Die kennen we alleen nog uit de R18-modellen, maar omdat die customs geen echte succesnummers zijn, is het logisch dat BMW de XXL-boxer ook ergens anders voor gaat gebruiken.

Het wiegframe (balhoofdhoek 62,5°, wielbasis 1.550 mm) is gemaakt van buizen van chroom-molybdeenstaal. De achterbrug is om bij weg te smelten. Het is in de basis de beproefde Paralever, maar nu in schitterende een tweearmige variant van chroom-molybdeenstaal en aluminium. De constructie elimineert cardanreacties van de – net als op de R18 – zichtbare aandrijfas. Öhlins Blackline-componenten aan voor- en achterkant elimineren dan weer bulten en gaten.

Achter heeft de R20 een opmerkelijk gietwiel en voor dan juist weer een spaakwiel. Achter zit een vette 200/55 gemonteerd, voor een veel bescheidener 120/70. Radiaal gemonteerde remklauwen van ISR aan voor- en achterkant zorgen voor de vertraging. De klauwen hebben zes zuigers voor en vier zuigers achter.

Het middelpunt van de BMW R20 is dus de lucht-oliegekoelde Big Boxer-motor. Die heeft in de naked een cilinderinhoud van 2.000 cc. De conceptmotor heeft nieuwe cilinderkopdeksels, een nieuwe riemafdekking en een nieuwe oliekoeler. Door die laatste kan BMW de olieleidingen gedeeltelijk verbergen. Het 2-in-2 uitlaatsysteem levert het passende geluid en maakt ook visueel indruk.

De aluminium tank is een nieuw ontwerp en BMW spuit hem in een opvallende kleur met de nog opvallender naam ‘Hotter than pink’. Het achterlicht is geïntegreerd in de enkele buddyseat, die is bekleed met zwart Alcantara en leer. De korte achterkant benadrukt het roadster-uiterlijk. De moderne LED-koplamp heeft de vorm van een 3D-geprinte aluminium ring met geïntegreerd dagrijlicht.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws