Nieuws

SuperBusa met 372 pk en 260 Nm

Voor een Hayabusa die de doorgewinterde speedbike fan graag zou zien, hoef je niet bij Suzuki zelf aan te kloppen. Wel bij het Engelse TTS Performance, dat zijn veertigjarige jubileum viert met deze SuperBusa!

Veertig jaar bestaat de firma van Richard Albans inmiddels. Sinds de tweede helft van het bestaan is TTS Performance gespecialiseerd in het tunen van de Suzuki Hayabusa. Die werd in 1999 gelanceerd en maakt sindsdien onder meer furore op de dragstrip, waar Albans zelf ook graag snelheidsrecords mag aanscherpen. Voor het jubileum van zijn bedrijf trakteert hij de Busa-fans nu op een versie die we van de fabriek zelf niet meer hoeven te verwachten. Sterker nog, de voor 2021 gepresenteerde derde generatie van de Japanse ‘slechtvalk’ blijft qua vermogen zelfs onder de 200 pk hangen en is daarmee inmiddels zelfs al door diverse superbikes voorbij gestreefd. Zonde, want er zit toch behoorlijk wat meer in het vat van de 1.340cc vier-in-lijn.

Dat bewijst de SuperBusa in ieder geval onomstotelijk. Albans en zijn team voorzagen een standaard Hayabusa van onder meer een Rotrex C30-94 compressor (maximaal toerental 100.000 tpm) en intercooler. Er moet her en der weliswaar nog wat worden geoptimaliseerd aan de afstelling en de laaddruk, maar de eerste indruk van de SuperBusa op de vermogensbank is op z’n zachtst gezegd best indrukwekkend: 372 pk en rond de 260 newtonmeter koppel, elk bij 10.000 tpm.

Het blijft niet enkel bij het opkrikken van de prestaties, Albans heeft Kar Lee van Kardesign namelijk gevraagd om een passend kleedje voor zijn snelheidsmonster te ontwerpen. Deze valt vooral op door de aerodynamische vleugels, die op het eerste showmodel nog uit de 3D-printer kwamen. Op de uiteindelijke, kleine productieserie (want die komt er ) zullen deze van carbon zijn vervaardigd. Van carbon zijn eveneens de Rotobox wielen trouwens. Verdere technische aanpassingen betreffen onder meer een enkelzijdige swingarm, high-end veercomponenten en grotere remschijven. Kar Lee heeft bovendien verschillende kleurdesigns ontworpen, met deze blauw-/witte merkvariant misschien wel als grootste blikvanger.

De TTS Performance SuperBusa komt er in een gelimiteerde oplage, die niet geheel verwonderlijk uit veertig stuks zal bestaan. De vanaf prijs bedraagt £ 45.999,-, omgerekend circa € 54.000,-, waarmee ‘ie net niet het drievoudige kost van een standaard Hayabusa, die voor € 21.999,- te boek staat. Maar dan heb je wel bijna het dubbele vermogen. En da’s ook best wat waard…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

Eerste test: Kawasaki Z500 SE

20 april, 2024

Voor Kawasaki staat 2024 in het teken van een halveliter-offensief. Liefst drie nieuwe modellen zien het daglicht. ...
Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...

Overig nieuws