Nieuws

Strepen op wegdek om veiligheid motorrijders te vergroten

Luxemburg heeft op een aantal wegen extra strepen op het wegdek aangebracht die ervoor moeten zorgen dat motorrijders veiliger een bocht linksom kunnen maken. Voorlopig gaat het om een proef.

De strepen zijn een afgeleide van een proef die eerder in 2016 in Oostenrijk werd ingevoerd. Bij die proef, onder meer op de Großglockner Hochalpenstraße, bleek dat motorrijders door cirkels op de weg te plaatsen, beter werden het nemen van een onoverzichtelijke bocht.

YfTxfkL

De strepen moeten een situatie als deze voorkomen.

Luxemburg heeft voor een iets andere aanpak gekozen. In plaats van cirkels, zijn er meerdere bochten voorzien van strepen die haaks op de middellijn staan. Het doel van de strepen is dat motorrijders er niet over- maar juist omheen rijden. Zodoende kiezen ze vanzelf de juiste plek op de weg waardoor een eventuele botsing met tegemoetkomend voorkomen kan worden.

Uit eerste onderzoeken is gebleken dat 99 procent van de motorrijders zich aan de nieuwe markeringen schikt en de bocht ruimer neemt. Dat komt overeen met de proef in Oostenrijk. Tevens zou het onderzoek in Oostenrijk hebben aangetoond dat zonder de extra markeringen ruim 95 procent van de motorrijders de bocht verkeerd neemt. Dit houdt in dat ze te dicht op de middellijn reden. Bij een eventueel tegemoetkomend voertuig moest er daarom vaak een gevaarlijke manoeuvre gemaakt worden om een ongeluk te voorkomen. 

Oostenrijk heeft aangegeven snel te starten met de eindevaluatie van haar proef. Als de resultaten even positief zijn als de eerste onderzoeken, zullen de cirkels binnenkort op meer gevaarlijke plekken geplaatst worden.

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws