Nieuws

Startup ontwikkelt zelfbalancerend systeem voor motorfietsen

Een startup uit India heeft een systeem ontwikkeld waarmee iedere motor tot een zelfbalancerende machine omgebouwd kan worden. Althans, dat is wat ze beloven. De video waarin het systeem wordt gepresenteerd is ondertussen meer dan 40.000 keer bekeken.

Het systeem van Liger Mobility is volgens het bedrijf vooral bedoeld voor gebruik in het stadsverkeer. Hoofddoelen daarbij waren veiligheid en comfort. “We weten hoe vermoeiend het kans zijn om met een tweewieler door almaar stilstaande stadsverkeer te rijden. Ons zelfbalancerende systeem zorgt ervoor dat je niet steeds je voeten op de grond hoeft te zetten als je voor het zoveelste verkeerslicht staat te wachten. En je hoeft je dus ook geen zorgen meer te maken dat je met je voeten midden in die plas met water moet zetten.”

Om de motor in balans te houden, gebruikt het systeem een gyroscoop en enkele strategisch geplaatste sensoren. Door de positie van het voertuig continu in de gaten te houden, kan het systeem de motor altijd verticaal houden. Zowel met, als zonder bestuurder. De data die het systeem hiervoor gebruikt is volgens Liger Mobility het resultaat van twee jaar lang testen en meten.

Om het comfort naar een nog hoger niveau te brengen, heeft het bedrijf ook zaken als spraakbesturing aan het systeem toegevoegd. Vergelijkbaar met de ‘summon’ functie die onder meer door Tesla gebruikt wordt.

Uniek is bovenstaande systeem overigens niet. Zo presenteerde Honda enkele jaren geleden ook al een systeem dat in staat is een motor met en zonder bestuurder in balans te houden. In plaats van gyroscopen, houdt het Honda-systeem de motor echter in balans door met de voorband steeds kleine stuurcorrecties uit te voeren.

Nadeel van die oplossing is dat het niet zomaar op iedere motor toegepast kan worden. In tegenstelling tot het systeem uit India, aldus Liger Mobility. Bovendien zou de implementatie van hun techniek de motor slechts 10 procent duurder maken. Klinkt interessant!

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.