Nieuws

Sporttalenten Veijer en Van den Goorbergh op weg naar de GP’s

Ze zijn allebei veertien jaar jong en hebben nog nooit tegen elkaar geracet. Maar daar komt dit jaar verandering in. Dan zullen Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer elkaar tegenkomen in de Red Bull Rookies Cup, het bijprogramma tijdens een aantal MotoGP-races. Op advies van hun vaders, die zelf ook hebben geracet, hebben ze ieder een eigen weg uitgestippeld op jacht naar het grote succes.

In de voetsporen van je vader treden is een bekend fenomeen. Denk uiteraard maar aan Jos en Max Verstappen of aan Michael en Mick Schumacher in de autosport. Johan en Jordi Cruijff, Jan en Youri Mulder en Danny en Daley Blind zijn bekende voorbeelden uit het voetbal en Yep en Sven Kramer uit de schaatssport. En in de wielersport zijn Adrie en Mathieu van der Poel natuurlijk bekende namen.

Collin Veijer. Foto: Ad van de Graaf

In de wegrace hadden we al Henk en Michael van der Mark en nu profileren ook Jurgen en Zonta van den Goorbergh en Jurjen en Collin Veijer zich steeds nadrukkelijker als de jongste exponenten van een familietraditie. Vooral in de beginfase werkt die familiecultuur misschien wel in je voordeel, maar op een gegeven moment is talent de belangrijkste factor. En dat hebben Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer ontegenzeggelijk met elkaar gemeen.

Ze komen allebei uit een motorfamilie, maar wel van een ander kaliber. Waren de broers Jurgen en Patrick Van den Goorbergh succesvol in de GP-racerij, de Veijers hebben alleen maar op nationaal niveau geracet. Maar dat neemt niet weg dat beide families voldoende ervaring hebben opgedaan om van fouten te leren. En daar kunnen beide jonkies nu de vruchten van plukken.

Jongste deelnemer

Met zijn dertien jaar was Zonta van den Goorbergh het afgelopen seizoen de jongste deelnemer in de Red Bull Rookies Cup. “Dat was eigenlijk heel toevallig”, aldus Jurgen. “Ik schreef hem eigenlijk in met het oog op deelname in 2020. Om goed voorbereid te zijn hebben we wel de nodige kilometers gereden op diverse circuits, maar gezien zijn leeftijd was ik ervan overtuigd dat hij het niet zou halen. Dat was ook niet erg geweest, maar de ervaring die hij op kon doen was voor ons beiden belangrijk. Het ging echter zo goed, dat hij werd geselecteerd voor het afgelopen seizoen. Dat was wel even een verrassing voor ons.”

Zonta van den Goorbergh. Foto: Ad van de Graaf

“Maar als je zo’n kans krijgt, pak je die natuurlijk met beide handen aan. De ervaring die hij heeft opgedaan, pakken ze hem nooit meer af.” In beide klassen heeft de jonge Van den Goorbergh het meer dan goed gedaan. In de Red Bull Rookies Cup scoorde hij in acht van de twaalf verreden manches punten, met twee keer een zesde plek op de Oostenrijkse Red Bull Ring als beste resultaten, en eindigde hij als dertiende in de stand.

Een andere jonge coureur die internationaal hard aan de weg timmert is de 14-jarige Collin Veijer uit Staphorst. Ondanks zijn nog jeugdige leeftijd heeft hij inmiddels al een indrukwekkende carrière doorlopen. Doordat zijn vader Jurjen en zijn twee ooms Arno en Joan op nationaal niveau hebben geracet, kwam Collin al op jonge leeftijd in aanraking met de motorsport. Zijn eerste schreden in de motorsport zette hij op zevenjarige leeftijd in de minibikes. Dat hij talent heeft, bewees hij.

Nadat Collin in 2017 als eerste Nederlander de Europese titel in de MiniGP-klasse pakte, bood het Italiaanse Ego Speed Up Junior Racing bood hem een contract aan. Uniek in een land dat zelf heel veel jong talent kent. Afgelopen seizoen maakte Collin met het Ego Speed Up-team de overstap naar de Italiaanse CIV Moto3-klasse. En ook in deze competitieve klasse, waarin ook juniorteams van MotoGPteams uitkomen, maakte hij met een vijfde plaats in de eindstand een geslaagd debuut.

‘Niets is onmogelijk’

Dit jaar wil het Ego Speed Up-team graag dat hij de overstap maakt naar het WK Junior Moto3, dat in Spanje wordt verreden. Alle grote GP-teams rijden daar ook met een jeugdteam en dan begint het GP-werk aan de horizon te gloren. Daar kan Veijer komend seizoen toch al aan ruiken, want naast Zonta van den Goorbergh is ook hij geselecteerd voor de Red Bull Rookies Cup.

Dat Veijer in de Red Bull Rookies Cup Van den Goorbergh tegen gaat komen, ziet hij vooral positief in. Veijer: “We kennen elkaar goed en ik hoop dat we kunnen samenwerken. Hij heeft al een jaartje ervaring en weet hoe het er daar aan toe gaat. Vooral tijdens de trainingen kun je elkaar helpen en naar een goede startplaats rijden. We hebben heel veel gemeen, dus we kunnen samen groeien.”

Beiden hebben dan ook hetzelfde doel: starten in de Moto3- GP’s. Collin: “Ik weet hoe moeilijk dat is, maar niets is onmogelijk en ik ga er alles aan doen om dat te halen.”

Lees het hele interview met beide talenten in MotoPlus 24/2019. Ook digitaal beschikbaar via deze link.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.