Sport

Vinales maakt het af in Sepang

Te vaak dit jaar liet Maverick Viñales tijdens een race steken vallen. In Sepang was de Yamaha-fabriekscoureur niet alleen vanaf de eerste training indrukwekkend snel en constant, ook op de wedstrijddag was hij voor het eerst sinds de Dutch TT ook aan de finish de beste. De als elfde gestarte Marc Marquez verbaasde met een tweede plaats voor Andrea Dovizioso.

De eerste ronde van de Grand Prix van Maleisië beloofde veel spanning en spektakel met Marquez die vanaf de vierde startrij met Dovizioso naar voren denderde. Jack Miller vertrok als snelste, maar voor de eerste doorkomst werd de Pramac Ducati-coureur al gepasseerd door een gedreven Viñales. Vanaf het moment dat hij de leiding had, bepaalde de Spanjaard het tempo. Marquez verbaasde met zijn snelheid en fitness; op zaterdag was de wereldkampioen gelanceerd bij zijn pogingen om polesitter Fabio Quartararo bij te houden.

Ondanks gehavende knieën en ellebogen was Marquez ouderwets agressief, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in de superieure Viñales. Met een voorsprong van drie seconden vierde Viñales zijn tweede overwinning van het seizoen. “Ik ben zelden zo gelukkig geweest”, glunderde Viñales. “Na de crash in Australië (drie bochten voor de finish, red.) voelde ik me alsof ik de race had gewonnen, omdat ik had aangevallen. Dat was een kleine ramp, maar we kwamen hier met een goed gevoel aan en de machine was vanaf de eerste vrije training erg goed. Ik pushte direct na de start en kon een gaatje slaan. Daarna probeerde ik de wedstrijd te controleren, maar dat was allesbehalve makkelijk.”

Viñales droeg zijn overwinning op aan Afridza Munanbar, de 20-jarige Indonesiër die op zaterdag dodelijk verongelukte tijdens een race voor de Asia Talent Cup. Met zijn tweede plaats verbeterde Marquez het puntenrecord van Jorge Lorenzo. Die scoorde in 2010 383 punten, met zijn zesde tweede plaats bracht Marquez zijn totaal op 395. Bovendien slaagde de Repsol Honda-kopman er als eerste MotoGP-coureur in om in een seizoen zeventien podiums te scoren.

Dovizioso zette een teleurstellende tiende startplaats om in een zwaarbevochten derde plek in de race. De Ducati-coureur miste de snelheid van Viñales en Marquez maar slaagde er wel in om Valentino Rossi achter zich te houden. Rossi zette de snelste raceronde en greep slechts 0,34 seconde naast een mogelijke derde podium van 2019. Alex Rins volgde op 0,4 als vijfde. Na hard contact met Miller reed Rins de race uit met slechts een winglet. Suzuki-teamgenoot Joan Mir was eveneens betrokken bij een twijfelachtig incident. Teamgenoot Joan Mir knalde vier ronden voor het einde Johann Zarco uit de race. De Fransman leek tijdens zijn tweede invalbeurt op de LCR Honda op weg naar een negende plaats.

Met alleen nog de Grand Prix van Valencia te gaan is de strijd om de derde plaats in het kampioenschap nog open. Viñales nam dankzij zijn zege de derde plek over van Rins en gaat met een voorsprong van vijf punten richting de finale in Valencia. Fabio Quartararo stelde teleur met een zevende plaats, maar naderde in de tussenstand wel vijfde man Danilo Petrucci tot op vijf punten.

Het volledige verslag van de Grand Prix van Maleisië kun je lezen in MotoPlus 22 die op vrijdag 15 november in de winkel ligt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.