Sport

Vinales laat Yamaha in Assen weer winnen

“Als Yamaha terug wil komen, moet het hier gebeuren”, meende Marc Marquez op zaterdag. De Spaanse wereldkampioen had het goed gezien. Maverick Viñales won heel knap zijn eerste grand prix van het seizoen en werd de dik verdiende winnaar van de Dutch TT, vóór Marquez en de weer verbluffende Fabio Quartararo.

Samen met Quartararo was Viñales vanaf de eerste training de sterkste geweest in een warm Assen. En hoewel Quartararo op zaterdag zijn derde pole in zijn rookie-seizoen scoorde, liet Viñales in de warm up zien dat hij klaar was voor de strijd om de zege. Alex Rins, achter Quartararo en Viñales de laatste man op de eerste startrij, was het beste weg en behield voor zijn verrassende teamgenoot Joan Mir twee ronden de leiding. In de derde ronde ging de Suzuki-coureur echter onderuit, waarna Mir heel even voor het eerst een motoGP-race mocht leiden. Daarna moest hij plaatsmaken voor Quartararo, die tot en met de vijftiende van 26 ronden het veld aanvoerde. Achter hem zetten Marquez en de bepaald niet foutloos rijdende Viñales de druk er op. De als elfde gestarte Andrea Dovizioso leek het gat naar de top 3 te kunnen dichten, maar het luke de Ducati-coureur niet. Vergeefs zoeken naar grip wist Dovizioso een gevecht met teammaat Danilo Petrucci en Mir ternauwernood in zijn voordeel te beslissen.

Twee ronden nadat hij Marquez was gepasseerd, vond Viñales ook een gaatje om Quartararo in te halen. De 20-jarige Fransman had veel last van zijn na de Italiaanse grand prix geopereerde rechter onderarm en had een aantal malen zijn handen vol aan een heftig bokkende Yamaha. Het leidde er bijna toe dat hij een aantal keren bijna door Marquez werd geramd. De Honda-coureur volgde Viñales echter snel, maar miste door zijn keus voor een softe achterband de snelheid in de slotfase. Zo werd Viñales de vierde winnaar van het seizoen dankzij zijn eerste zege sinds de Grand Prix van Australië van 2018. Na overwinningen voor Ducati, Honda en Suzuki was er ook eindelijk weer wat te vieren bij Yamaha – niet alleen vanwege Viñales’ overwinning, maar ook dankzij Quartararo’s tweede podium op rij. “Ik wist dat ik moeilijk te verslaan zou zijn als ik mijn ritme hoog kon houden”, vertelde een bijzonder blije Viñales na afloop. “Ik wilde snel zijn in de laatste sector en ik wist dat ik sterk moest zijn als het op het aanremmen voor de GT aan kwam. Toen ik aan de leiding kwam heb ik hard gepusht.”

De opluchting was groot voor Viñales, die in de stand van de elfde achter Quartararo naar de zevende plaats klom. “Eindelijk zijn we een keer van vrijdag tot en met zondag snel geweest. Eindelijk hebben we een keer het werk aan kunnen maken, dat was het belangrijkste.”
Marquez had vrede met zijn tweede plaats. “Ik wist dat ik niet de snelheid had om te winnen. Met de softe achterband moest ik pushen in het begin, maar in de laatste vier ronden was de band op”, aldus Marquez. De Spanjaard zag zijn voorsprong op Dovizioso groeien van 37 naar 44 punten. Petrucci steeg naar de derde plaats in het klassement door de crash van Rins.

Voor een groot deel van de 105.000 toeschouwers op zondag was de race vanaf de vijfde ronde een stuk minder interessant. Publieksfavoriet Valentino Rossi was vanaf een teleurstellende veertiende startplaats voorzichtig aan een inhaalrace begonnen, toen hij zich in de vijfde ronde verkeek op de voor hem rijdende Takaaki Nakagami en de Japanner buitenom wilde passeren. Rossi ramde Nakagami en beiden kwamen hard ten val. Voor Rossi was het zijn derde crash in drie races. “Het was een heel moeilijk weekend. We hadden pech, maar ik was ook heel langzaam”, stak de tienvoudig Assen-winnaar de hand in eigen boezem. ‘We hadden in de warm up iets veranderd en ik was sneller dan tijdens de trainingen. Ik voelde me goed en probeerde Nakagami in te halen. Het was mijn fout, het spijt me.”

Rossi bezet in de tussenstand nog steeds de vijfde plaats, maar zag Quartararo naderen tot op vijf punten. De volgende grand prix is komend weekend op de Duitse Sachsenring, sinds 2013 in de

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.