Sport

Rea blijft records breken: tiende overwinning op rij

Jonathan Rea lijkt zich dit jaar vooral te hebben toegelegd op het verleggen van grenzen en het breken van records. Dat deed de Kawasaki-coureur weer in Argentinië. Op het prachtige nieuwe circuit van San Juan Villicom werd hij de eerste rijder in de historie van het WK Superbike die tien races op rij wist te winnen. Bovendien won hij zijn 55e race voor Kawasaki, een evenaring van het aantal overwinningen dat Carl Fogarty scoorde voor Ducati.

Lang waren er twijfels of het 4.276 meter lange Circuito San Juan Villicum wel tijdig klaar zou zijn én of de Argentijnse bevolking op het WK Superbike zat te wachten. Maar de publieke belangstelling was uitstekend en de wonderschoon gelegen baan bleek een welkome aanvulling op de kalender. De lay-out met hoogteverschillen, een lang recht stuk van een kilometer en een grote verscheidenheid aan bochten viel bij de coureurs in de smaak.

Jonathan Rea klokte in de Superpole de tweede tijd, maar had in de eerste race slechts één bocht nodig om polesitter Marco Melandri aan de kant te zetten. Na de eerste doorkomst kwam Rea een halve seconde voor de Italiaan voorbij start-finish. Aan de streep was dat opgelopen toto ruim negen seconden; de ruimste marge sinds hij vorig jaar in Magny Cours met zestien seconden voorsprong zijn derde titel veiligstelde.

Vierde constructeurstitel
San Juan Villicum werd zo voor Rea het achttiende circuit waar hij een WSB-race won. Daarmee evenaarde hij Troy Bayliss. Voor Kawasaki was de vierde constructeurstitel op rij belangrijker.

Een flinke hoosbui zette de de pitsstraat vol water.

Op zaterdagavond zorgde een enorme hoosbui voor lekkage in de pitboxen en voor aanzienlijke schade bij veel teams, maar ten tijde van de tweede race scheen de zon weer. Rea had geen last van de zware regen op zaterdag, maar wel van een virus dat hij opliep in Argentinië. Desondanks was hij met stip de snelste. Vanaf de derde startrij stoof Rea weer naar voren om na drie ronden al te jagen op kopstarter Forés.

Met nog dertien ronden op het bord attaqueerde Rea. Met succes. In de resterende ronden kwam zijn seizoenszege niet meer in gevaar. “Ik heb een groot deel van de nacht boven de wc gehangen”, vertelde de bleke Rea. “Gelukkig heb ik gedurende de race alles binnen kunnen houden, maar goed voel ik me zeker niet. Maar tien keer op rij winnen… dat is niet normaal.”

Forés pakte een voortreffelijke tweede plaats voor Marco Melandri, die na een foutje vanaf de achtste plaats naar voren kwam.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.