Sport

Marquez overtreft Doohan in Australië

Was Marc Marquez al de Honda-coureur met de meeste wereldtitels, sinds de Grand Prix van Australië is de 26-jarige Spanjaard ook de Honda-coureur met de meeste overwinningen. In een spannende race sloeg hij op het laatst toe en claimde zijn 55e MotoGP-zege – één meer dan die andere Honda-legende Mick Doohan. Maverick Viñales leidde de meeste ronden, maar crashte achter Marquez twee bochten voor het eind.

De Grand Prix van Australië kende een abnormaal verloop, maar uiteindelijk toch een niet geheel onverwachte winnaar. Vanwege harde onvoorspelbare windvlagen werd op zaterdag de laatste vrije training en de kwalificatie geschrapt. Na een zware crash van Miguel Oliveira aan het eind van het rechte stuk greep de wedstrijdleiding naar de rode vlag. De Portugees startte niet op zondag, maar kwam er met twee geblesseerde handen nog genadig af.

In overleg met de rijders plande de wedstrijdleiding de kwalificatietrainingen op zondag ná de warm-up. Viñales pakte de pole en was de torenhoge favoriet. De winnaar van de Australische grand prix van 2018 kwam echter matig weg, terwijl jubilaris Valentino Rossi – de Italiaan reed zijn 400e grand prix – vanaf de vierde startplek de leiding pakte. In de tweede bocht vloog Danilo Petrucci van zijn machine en werd als een bowlingbal tegen de nietsvermoedende Fabio Quartararo geworpen. Ook de Fransman kwam ten val. Quartararo reed al met een pijnlijke enkel na een crash op vrijdag.

Aan de kop van het veld ontstond een kopgroep van zo’n acht rijders, waartoe ook verrassend de twee Aprilia-rijders Andrea Iannone en Aleix Espargaro behoorden. Iannone voerde zelfs even het veld aan. Cal Crutchlow loste Rossi af als leider, maar in de tiende ronde werd hij gepasseerd door de matig gestarte Viñales en Marquez. De twee Spanjaarden zetten de achtervolgers op achterstand en overduidelijk bleek dat Marquez op het rechte stuk de snelheid van zijn Honda niet volledig benutte.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde kwam Marquez uit Viñales’ slipstream en hield vervolgens alle deuren dicht. Twee bochten voor de finish zag Viñales zijn plan voor een slotaanval in duigen vallen toen hij hard crashte. Zo reed Marquez naar zijn elfde seizoenszege, ruim 11 seconden voor Cal Crutchlow. Jack Miller zorgde voor euforie bij het thuispubliek door na een zeer bekeken race de derde plaats te pakken, vlak voor de verrassend sterke rookies Francesco Bagnaia en Joan Mir. Achter zesde man Iannone en de tegenvallende Andrea Dovizioso sloot Rossi zijn jubileumrace af als achtste, net voor Alex Rins en Aleix Espargaro.

“Maverick was vandaag erg snel, maar ik kon hem volgen en langzaam beginnen te denken aan de overwinning”, aldus winnaar Marquez. “Viñales begon heel hard te pushen, maar ik dat de winst mogelijk was als ik vier of vijf ronden bij hem kon blijven. De keus voor de softe achterband was een gokje en het was op de grens, maar het lukte ons om toch te winnen.”

Het volledige verslag van de Grand Prix van Australië kun je lezen in MotoPlus 21, die vrijdag 1 november in de winkel ligt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda-kloon van Cyclone

Honda-kloon van Cyclone

26 april, 2024

Zongshen dochteronderneming Cyclone heeft met de RC680 haar eerste supersportfiets gepresenteerd. Eerder deze maand ...

Overig nieuws