Sport

Marquez maakt het in Thailand af in stijl

Met een inhaalactie in de laatste ronde en een geslaagde counter op de tegenaanval van Fabio Quartararo won Marc Marquez niet alleen de Grand Prix van Thailand, ook stelde hij zijn achtste wereldtitel veilig – en dat met nog vier races te gaan. Marquez werd de jongste achtvoudige wereldkampioen in de geschiedenis, een eretitel die hij overnam van Mike Hailwood.

Een makkelijk weekend was het voor Marquez niet op weg naar titelprolongatie. Op vrijdag schreef hij door een eigen fout een Honda RC213V af en op zaterdagmiddag gleed hij in de jacht op een polerecord onderuit in de kwalificatie. Maar ook vanaf de derde startplaats kon Marquez het gevecht aan gaan om de winst en de titel die daar bij zou horen. Als de 26-jarige Spanjaard twee punten uit zou lopen op zijn enig overgebleven concurrent Andrea Dovizioso zou hij in de resterende vier GP’s niet meer te achterhalen zijn.

Dovizioso moest zich tevreden stellen met een vierde plaats op meer dan 11 seconden achterstand, terwijl Marquez de strijd aan ging met de weer ijzersterke Fabio Quartararo. De Fransman nam vanaf pole position direct het initiatief en alleen Marquez kon de Yamaha-coureur bijhouden. De race leek een blauwdruk van de Grand Prix van San Marino en kende bovendien dezelfde uitslag. Quartararo leidde 25 ronden, maar in de laatste ronde kwam toch de aanval van Marquez. En hoewel Quartararo in de laatste bocht nog binnendoor dook, was de uitgekookte Marquez sneller in de sprint naar de finish. Maverick Viñales werd op bijna 1,4 seconde derde. Met zijn zesde podium van 2019 naderde Viñales Suzuki-coureur Alex Rins in de strijd om de derde plaats in de WK-stand tot op vier punten.

In zeven seizoenen was Marquez voor de zesde maal overtuigend de beste. “Ik ben zo ontzettend blij”, straalde hij. “Als je zo’n voorsprong hebt zoals ik die had (Marquez leidde voor de race met 98 punten voorsprong, red.), ben je zo dicht bij het kampioenschap, maar moet je nog wel iets vinden om gemotiveerd te blijven. Vandaag was dat het winnen van de wedstrijd. Fabio was de hele race heel snel, maar ik gaf niet op, ook niet toen hij halverwege de wedstrijd weg leek te rijden. Het was een prachtige manier om de titel te winnen.”

Marquez’ seizoen was een toonbeeld van wilskracht en dadendrang. Terwijl Cal Crutchlow en Jorge Lorenzo, respectievelijk twaalfde en achttiende in Buriram, zich geen raad wisten met de 2019-Honda RC213V, reed Marquez in vijftien GP’s naar negen overwinningen en vijf tweede plaatsen. Alleen in Amerika kwam de onverzadigbare Spanjaard door een crash niet aan de finish.

In zijn al weer twaalfde grand prix-seizoen zette Marquez nieuwe maatstaven, en gedurende de laatste tien seizoenen won hij minimaal vijf wedstrijden per jaar. Daarmee evenaarde hij een record dat Giacomo Agostini tussen 1966 en 1975 zette. Met zijn achtste wereldtitel benadert Marquez ook negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi. De Italiaan kwam na een hoopgevende warm-up uiteindelijk niet verder dan een teleurstellende achtste plaats in Thailand. Rossi was daarmee de slechtst geklasseerde Yamaha-coureur, want Franco Morbidelli finishte nog twee plekken voor hem.

Het volledige verslag van de Grand Prix van Thailand is te lezen in de nieuwe MotoPlus die op vrijdag 18 oktober in de winkel ligt.