Sport

Marquez blijft overeind in valfestijn

Marc Marquez is de grote winnaar van de Grand Prix van Catalonië geworden. Hij won niet alleen zijn eerste grand prix sinds 2014 op het Catalaanse circuit, zijn teamgenoot Jorge Lorenzo nam in een valpartij Marquez’ grootste concurrent Andrea Dovizioso en ook nog Valentino Rossi en Maverick Viñales mee. Fabio Quartararo scoorde zijn eerste MotoGP-podium voor Danilo Petrucci.

Vanaf de tweede rij ging Dovizioso direct in de aanval, maar in de tweede ronde werd hij gepasseerd door Marquez in de veelbesproken Bocht 10. De uitstekend gestarte Lorenzo koos datzelfde moment om een aanval in te zetten op Viñales, maar verloor de controle over het voorwiel. De Repsol/Honda raakte niet alleen Dovizioso, maar ook Viñales ging neer, terwijl Rossi vanaf de zesde plaats geen kant op kon en ook struikelde over de glijdende Honda. Nog tijdens de race verontschuldigde Lorenzo zich voor de camera’s voor zijn actie, maar de Spanjaard vond niet bij iedereen begrip. Met name de uitstekend gestarte Viñales deed geen moeite zijn kwaadheid en frustratie te verbergen, terwijl de ernstig gedupeerde Dovizioso Lorenzo’s excuses accepteerde. De Ducati-coureur voegde er echter aan toe dat er niets zou veranderen als hij de verontschuldigingen naast zich neer zou leggen. Na het veelbesproken incident bouwde Marquez een comfortabele voorsprong op, richting zijn vierde overwinning van het seizoen. De strijd om de tweede plaats werd echter pas laat in de race beslist, toen polesitter Fabio Quartararo knap profiteerde van het gebakkelei tussen Petrucci en Alex Rins. De laatste probeerde meerdere malen zonder blijvend succes langs Petrucci’s snelle Ducati te sturen. Een fout wierp de Suzuki-coureur terug naar de zevende plaats, maar Rins werd alsnog vierde.

Voor Petrucci betekende de derde plaats zijn derde podium op rij, voor de zeer sterke Quartararo en voor het Petronas Yamaha Sepang Racing Team van manager Wilco Zeelenberg was het het eerste MotoGP-podium.

Marquez vertelde te hebben gemerkt dat zijn grootste belager Dovizioso uit de strijd was, maar had geen wetenschap van de andere uitvallers. Voor de regerende wereldkampioen was het een droomresultaat. “Ik wist dat ik in de eerste ronden moest proberen te pushen”, aldus Marquez. “Ik wist ook dat de Yamaha’s aan het eind van de race heel sterk waren, maar toen kon ik mijn banden managen. Het was een goede dag voor het kampioenschap en voor de familie.”

Marquez, wiens broer Alex met zijn derde overwinning op rij de leiding in het Moto2-kampioenschap overnam, voert nu het klassement aan met 37 punten voorsprong op Dovizioso. Rins en Petrucci volgens de Ducati-coureur op respectievelijk twee en vijf punten.

Lees het volledige verslag in de MotoPlus die op vrijdag 28 juni in de winkels ligt.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.