Sport

Dovizioso wint Oostenrijkse kraker

Hij maakte slechts vijf punten goed op Marc Marquez maar de Andrea Dovizioso’s overwinning in de Grand Prix van Oostenrijk had meer waarde dan alleen maar 25 punten in de titelstrijd.

De als derde gestarte Italiaan boekte ook een morele overwinning op Marquez, door in de laatste bocht brutaal binnendoor te steken bij de WK-leider. Het was de zesde keer dat een duel tussen Dovizioso en Marquez in de laatste bocht werd beslist; voor de vijfde keer in het voordeel van de bandenkeus bleek  beslissend in de Grand Prix van Oostenrijk. Marc Marquez had dan op zaterdag weliswaar zijn zevende pole van het seizoen behaald en startte als de grote favoriet, maar zijn keus voor de medium achterband betreurde hij al na een paar bochten. Andrea Dovizioso, gestart vanaf de derde plaats, zat op de eerste rang toen hij constateerde dat hij ‘niet de snelste was’, maar wel beschikte over de betere softe achterband. Het duo streed al vanaf de start met elkaar. Toen geen van de twee eerder wilde remmen voor bocht 3, gingen beiden wijd, waardoor de weer indrukwekkende Fabio Quartararo plotseling de leiding in handen kreeg. De Yamaha-coureur behield die vijf ronden, daarna volgden 23 ronden tweestrijd tussen Dovizioso en Marquez. Geen van beide coureurs leek een voordeel te hebben, waarbij ook de krachtsverschillen tussen de Ducati en Honda minimaal waren.

Na een reeks positiewisselingen ging Marquez als kopman de laatste ronde in, maar Dovizioso bleek nog lang niet verslagen. Dat de Italiaan zich niet gewonnen wilde geven, bleek in de laatste bocht. Op een manier die tot de Grand Prix van Oostenrijk niet bij hem leek te passen, dook Dovizioso op briljante wijze in een klein gaatje, raakte Marquez, maar won wel de sprint naar de finish. Met zijn tweede seizoenszege zorgde Dovizioso er voor dat Ducati op de bedrieglijke Red Bull Ring ongeslagen bleef sinds de MotoGP in 2016 terugkeerde naar Oostenrijk. “Die actie had ik zo oniet voorbereid”, gaf Dovizioso toe. “Het is niet echt mijn bocht en ook niet mijn stijl. Maar ik ben zó blij, dit is één van mijn beste overwinningen. Het was een ‘crazy last corner’.”

Fabio Quartararo pakte op zes tellen van het strijdende duo zijn derde podium in zijn rookie-seizoen. De Fransman van het Petronas Yamaha SRT bleef de Yamaha-fabrieksrijders Valentino Rossi en Maverick Viñales voor op een circuit waar het merk vorig jaar extreem worstelde. Alex Rins volgde een seconde achter Rossi als zesde.

De MotoGP-eerstejaars Francesco Bagnaia (Pramac Ducati) en Miguel Oliveira (Tech3 KTM) verrasten met een zevende en achtste plaats.

Na elf grands prix leidt Marquez nog steeds uitermate comfortabel met 58 punten voorsprong op Dovizioso. Derde blijft Danilo Petrucci, die niet verder kwam dan de negende plaats.

De nieuwe MotoPlus ligt op vrijdag 16 augustus in de winkel. Daarin het uitgebreide verslag van de spectaculaire Grand Prix van Oostenrijk.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.