Nieuws

Spanje doet jethelm in de ban na stijging dodelijke ongevallen met motorrijders

In Spanje kwamen afgelopen jaar 299 motorrijders om het leven bij ongevallen, 20 procent meer dan een jaar eerder. Voor de Spaanse transportautoriteit DGT (Dirección General de Tráfico) is dit aanleiding om verschillende maatregelen aan te kondigen, waaronder het verplicht dragen van een integraalhelm of systeemhelm, ook voor motorrijders die als toerist Spanje aandoen.

Als een van de maatregelen heeft de verkeersautoriteit een nieuwe wet aangekondigd die motorrijders verplicht een integraalhelm of systeemhelm te dragen die voldoet aan de gespecificeerde veiligheidsnormen. Het is nog niet bekend of naast de Europese ECE-testnorm ook de Amerikaanse DOT-equivalent wordt toegestaan. In ieder geval lijken de dagen van jethelmen voorbij in Spanje – ook voor scooterrijders.

Naast het type helm zullen er in de toekomst ook regels voor handbescherming gaan gelden: enerzijds zullen handschoenen verplicht zijn, anderzijds moeten die handschoenen een ECE-keurmerk hebben.

Daarnaast moeten er in Spanje in de toekomst cursussen worden gevolgd om met een autorijbewijs 125cc motoren of 125cc scooters te mogen besturen. Is dat wel duidelijk? Tot nu toe was het in Spanje mogelijk om een lichte motor of een lichte scooter te rijden met een autorijbewijs zonder dat er nog een examen of een cursus moest worden afgelegd. De enige vereiste is dat de rijbewijshouder ten minstens drie jaar in het bezit is van een autorijbewijs.

Het is nog niet duidelijk wanneer de aangekondigde wetswijzigingen in Spanje van kracht worden. Eén ding is echter zeker: zodra de wetten van kracht worden, gelden ze natuurlijk ook voor toeristen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws