Nieuws

Slimme kunstoren voor motorrijders

Om er voor te zorgen dat motorrijders andere verkeersdeelnemers akoestisch beter kunnen waarnemen, ontwikkelde Resonar de Bat 8D Tech. Het is met name bedoeld voor een betere waarneming van voertuigen die zich in de dode hoek bevinden.

Helm, rijwind en vaak ook nog oordoppen kunnen verhinderen dat je als motorrijders akoestisch niet alles meekrijgt. Wil je het verkeer om je heen beter kunnen horen, dan is de Bat 8D van het Spaanse Resonar misschien een interessante optie. Dit apparaatje, dat aan de buitenkant van de helm wordt bevestigd, leidt het omgevingsgeluid door de helmschaal naar binnen, zonder daarbij het geluid te versterken of te vervormen. Om bij snelheden tot 80 km/uur niet alleen windgeruis naar de oren te leiden, is de Resonar Bat 8D van filters voorzien, die er voor zorgen dat alleen ‘informatief’ geluid wordt doorgegeven. Wat er boven 80 km/uur gebeurt en of het apparaat geluidspegels van windgeruis volledig wegregelt is niet bekend.

Volgens de fabrikant past het apparaat op nagenoeg iedere integraal- of jethelm. Voor de ontwikkeling van de Bat 8D namen de ontwikkelaars het menselijke oor als voorbeeld en hebben ze vervolgens de akoestische kanalen en kegelvormige omvormer geconstrueerd, die op zijn beurt weer op het menselijke binnenoor moet lijken. 

Hoe het omgevingsgeluid exact wordt doorgegeven, wordt door de fabrikant niet omschreven en blijft een betje het geheim van de smid. Aangezien er nergens kleine speakers zijn gebruikt, gaan we er van uit dat de Resonar Bat 8D Tech de helmschaal als resonantielichaam gebruikt. 

Officieel is het apparaat nog niet op de markt, maar hopelijk kunnen we het snel eens uitproberen. Meer info vind je hier.  

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test Triumph Daytona 660

Eerste test Triumph Daytona 660

14 april, 2024

Ook Triumph wil een graantje meepikken in het groeiende segment van betaalbare sportieve motorfietsen. Waar de ...

Overig nieuws