Nieuws

Slimme jas van Spidi moet luchtvervuiling detecteren en weren

Luchtvervuiling is iets waar we allemaal rekening mee houden. Maar wanneer is de smog dusdanig , dat je eigenlijk beter met een gezichtsbeschermer naar buiten kunt? Om daar inzicht in te krijgen, heeft Spidi een concept-jas ontwikkeld die je als drager vertelt hoeveel vervuiling er in de lucht hangt.

Het idee hierachter is dat motorrijders volgens Spidi tot wel 100 keer meer bloot staan aan stadsvervuiling dan reizigers die per auto door de stad rijden. Om je daar als motorrijder daar beter tegen te beschermen, heeft de concept-jas sensoren die de vervuiling in de lucht meten. Deze informatie moet vliegensvlug verwerkt worden, waarna er op een schermpje – dat in de pols verwerkt zit – te zien is hoe schoon de lucht om je heen is. Daarnaast is de jas voorzien van een geïntegreerd masker dat bij een te hoge concentratie schadelijke stoffen, gedragen kan worden.

Om dit overzichtelijk te houden, werkt de jas van Spidi met drie feedbackniveaus: Low, Mid en High. Op Low hoeft er geen masker gedragen te worden. Op Mid waarschuwt de jas je via trillingen en op het scherm voor een toename in luchtvervuiling en krijg je het bericht dat je beter het masker op kunt zetten. Bij High, krijg je het advies niet alleen het masker te dragen, maar om ook de ‘alert mode’ in te schakelen. In deze stand laat de jas de luchtstromen van het gezichtsmasker via speciale filters lopen en wordt er een uitlaatpoort geopend om het vrije ademen niet in de weg te staan.

Met recht een vernieuwende kijk op het concept motorkleding.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Exclusief beestje van MV

Exclusief beestje van MV

9 december, 2023

Nu zie je een MV Agusta sowieso al niet op iedere straathoek, maar de kans dat je deze Superveloce Arsham in het ...

Overig nieuws