Nieuws

Sena bezig met ontwikkeling Head-up Display voor motorrijders

Verschillende Start-Ups hebben al geprobeerd een helm met head-up display (HUD) op de markt te krijgen. Nu Sena en DigiLens de handen ineen hebben geslagen, wagen voor het eerst ook enkele grote jongens uit de industrie de stap.

Het Amerikaanse DigiLens is gespecialiseerd in Augemented Reality-systemen. Nu hebben de technici uit Californië een nieuwe display-variant voor HUD’s ontwikkeld die duidelijk lichter, dunner en goedkoper te produceren is dan eerdere oplossingen. De truc bij deze zogenoemde MonoHUD zit hem vooral in de keuze om niet drie, maar slechts twee lagen te gebruiken (zie afbeelding) in het display.  Daarnaast is het nieuwe display glashelder en moet de getoonde informatie ook bij fel zonlicht nog goed leesbaar zijn.|

Twee lagen
“De verbeterde kwaliteit van het twee-lagen display en de versimpeling van het productieproces is cruciaal voor onze klanten”, liet DigiLens-directeur Chris Pickett weten. “Het verlaagt onze productiekosten en zorgt ervoor dat we ze sneller op de markt kunnen krijgen. We zien al veelbelovende implementaties van ons systeem zoals in motorhelmen en we zoeken nog ontwikkelaars die ons kunnen verrassen.”

Yonung Optics, een toonaangevende display-producent, is een van eerste die de DigiLens MonoHUD gelicenseerd heeft en zal deze op korte termijn in grote aantallen produceren. Sena. een van de marktleiders als het aankomt op Bluetooth-communcatie voor onder andere motorrijders, werkt samen met Young Optics om de MonoHUD te integreren in nieuwe communicatieoplossingen.

Sena-communicatiesystemen
“We zijn er trots op dat we samenwerken met de absolute top als het aankomt op motorfietsen en technologie om samen innovatieve en vernieuwende oplossingen te bedenken”, liet Tae Kim, directeur bij Sena, weten. “Door het MonoHUD-display te combineren met onze premium Bluetooth-technologie, bieden we motorrijders een veilige en moderne rijervaring.”

In januari werd het systeem van DigiLens al gepresenteerd op de CES in combinatie met een BMW systeemhelm.

400 dollar
Het MonoHUD-display heeft een schermgrootte van 640×360 pixels en moet met een volle accu zo’n 8 uur te gebruiken zijn. Op het scherm zal onder meer informatie over de motor, snelheid en navigatie getoond kunnen worden. Vermoedelijk komt de MonoHUD eind 2018 op de markt, vermoedelijk met een prijs van zo’n 400 dollar. Wanneer het systeem op de Nederlandse markt beschikbaar wordt, is nog onduidelijk.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.