Nieuws

Sarolea Manx 7 klaar voor verkoop

De in België gevestigde motorfabrikant Sarolea is enkele jaren geleden begonnen met het ontwerpen en bouwen van een elektrisch aangedreven superbike. Nu gaat de eerste kleine serie in de verkoop. Wat een Sarolea Manx 7 kost? 43.000 euro, inclusief BTW.

In totaal zijn er 20 Sarolea Manx 7 gebouwd. Liefst veertien van deze motorfietsen hebben naar verluid al een eigenaar gevonden. En als het aan de gebroeders Robbens – de tweeling achter Sarolea – ligt worden dit jaar nog eens 80 motoren verkocht. Vanaf volgend jaar moet de verkoop op zo’n 100 elektrische motorfietsen liggen. Om alle ontwikkelingskosten terug te verdienen zullen er zo’n 400 tot 500 motoren verkocht moeten worden.

Dat zullen overigens niet allemaal Sarolea Manx 7’s zijn, aangezien het plan is 250 van deze motoren te bouwen.

De motor
De Sarolea Manx 7 heeft een carbon-monocoque en carbon-swingarm. Zowel voor als achter zijn Öhlins-veerelementen gemonteerd, remmen gebeurt met een radiaal gemonteerde 4 zuiger remklauw voor en 2 zuiger remklauw achter – beiden afkomstig van Beringer – en de zeer lichte gesmede velgen zijn afkomstig van O.Z. Racing. Om het gewicht van de motor – de versie met basisaccu weegt 193 kilo – zo laag mogelijk te houden, is het kuipwerk gemaakt van koolstofvezellaminaat en bevestigd met titanium bouten.

Over het vermogen van de motor doen de bouwers overigens geen officiële uitspraken. Bronnen melden echter dat het powerhouse in de Manx 7 goed is voor 204 pk en 405 Nm. De topsnelheid zou naar verluid op 240 km/uur liggen.

Reikwijdte 
Over de reikwijdte van de motor zijn de broers een stuk opener. Zo moet het met de accu in de 14 kWh-basisvariant mogelijk zijn 230 kilometer te rijden. Deze is overigens in 90 minuten tot 90 procent weer op te laden. Met de zwaardere, 18 kWh-versie, is een reikwijdte van 280 kilometer mogelijk en voor de zwaarste 22 kWh-versie wordt zelfs een maximum van 330 kilometer opgegeven. Voor deze uitvoering moet overigens 48.760 euro, inclusief BTW betaald worden.

 

 

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.