Nieuws

Rust op de dijken

De bij de Gelderse Regio Rivierenland aangesloten gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel vragen motorclubs om bij het uitzetten van hun clubritten rekening te houden met de omgeving, met aanwonenden en met het overige verkeer.

Afsluiten voorkomen

De gemeenten vragen motortoerclubsook om bij een clubrit of toertocht de kwetsbare dijkwegen te ontzien en wat vaker te kiezen voor een alternatieve route. De KNMV ondersteunt dit gemeentelijk verzoek. Vooral op zon- en feestdagen is er op dijjkwegen een enorme toeloop van dagjesmensen.

Gemeenten – en uiteraard ook de KNMV – willen voorkomen dat dijken in de weekends voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten. De indruk bij diverse betrokkenen is dat het beroep op de motorclubs de afgelopen jaren heeft geresulteerd in een wat beter aangepast weggedrag en minder geluidsoverlast.

Mottoborden en handhaving

Gemeenten gebruiken intussen ook andere middelen om het rijgedrag op dijkwegen positief te beïnvloeden. Via een groot aantal mottoborden op gevoelige dijkwegtrajecten vragen zij de aandacht van de motorrijders, met het verzoek het rijgedrag aan te passen.

Andere maatregelen zijn het aanleggen van drempels, plateaus, aangepaste wegmarkering en het in toenemende mate op dijkwegen instellen van een maximumsnelheid van 60 km per uur en in dorpskernen soms zelfs 30 km per uur. Allemaal maatregelen om het rijgedrag te verbeteren, zodat dijkwegen open kunnen blijven.

De politie heeft toegezegd regelmatig op dijkwegen te controleren op snelheid en geluid en er zowel opvallend als onopvallend (op de motor) te surveilleren.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws