Nieuws

Rossi’s jaarsalaris

In 2007 bracht MotoPlus na enig rekenwerk al eens een overzicht van de inkomsten van MotoGP-superstar Valentino Rossi. Toen kwamen er saillante details vrij in verband met een onenigheid met de Italiaanse belastingdienst. Klik hier voor dat bericht, waarin zijn jaarsalaris over 2004, zijnde 20,8 miljoen euro, werd uitgespecificeerd.
Inmiddels zijn er meer recente cijfers over Rossi’s huidige jaarsalaris naar buiten gekomen, onder meer via de lijst die Forbes onlangs publiceerde over de inkomens van topsporters.
In 2012 verdiende Rossi, wiens ster natuurlijk behoorlijk dalende was in de racerij, nog ‘slechts’ 23,5 miljoen dollar, oftewel 18 miljoen euro. En voor 2013 moest hij opnieuw water bij de wijn doen: zijn overstap naar Yamaha betekende dat hij opnieuw anderhalf miljoen dollar moest inleveren. Zijn jaarsalaris bedraagt op dit moment volgens Forbes bijna 17 miljoen euro, oftewel een kleine 50.000 euro per dag. Echt aan de bedelstaf raakt de Italiaan dus niet…

Ongeveer de helft van dat salaris wordt volgens de geruchten opgehoest door Yamaha, de andere helft door sponsoren als Dainese (motorpakken), AGV (motorhelmen), Eneos (olie), Monster (energydrank) en Semakin di Depan (een merknaam van de Indonesische Yamaha-fabriek waar meer dan 1,5 miljoen lichte motorfietsen per jaar worden geproduceerd).
Op de Forbes-lijst met grootverdieners in de sportwereld is Rossi afgezakt van plaats 20 (een kleine tien jaar geleden) naar plaats 51. Hij is echter nog steeds de enige motorsporter in de top-100. Ter vergelijking: Formule-1-coureur Fernando Alonso staat 19e met 23 miljoen euro. De Forbes-lijst wordt aangevoerd door golfer Tiger Woods met een jaarinkomen van bijna 60 miljoen. David Beckham is de best verdienende voetballer met 35 miljoen euro per jaar.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws