Sport

Rins rules in Austin

Iedereen verwachtte dat Marc Marquez op het Circuit of the Americas met een zevende opeenvolgende overwinning zijn leiding in het MotoGP-kampioenschap zou uitbouwen. Maar de regerende wereldkampioen crashte terwijl hij de race leek te controleren. Terwijl Marquez met lege handen stond, rook Valentino Rossi zijn kans om na de Dutch TT van 2017 eindelijk weer eens een grand prix te winnen. Maar het lukte de Yamaha-coureur niet. De ijzersterke Alex Rins versloeg de oude maestro in een rechtstreeks duel en won zijn eerste MotoGP-wedstrijd. Jack Miller werd als beste Ducati-coureur knap derde.

Voor Rins was winnen op COTA niet nieuw. In 2013 won hij er zijn eerste Moto3-race en drie jaar later was hij er de snelste in de Moto2. Na zijn glorieuze race van zondag is de 23-jarige Suzuki-coureur nu de eerste die op het circuit bij Austin overwinningen in alle klassen op zijn naam heeft staan. Rins kwam vanaf de zevende startplaats en werkte zich snel naar voren. Zijn kansen op de winst stegen aanzienlijk toen de ogenschijnlijk controlerende Marquez in de negende ronde crashte. Rins verkleinde het gat op de nieuwe leider Rossi en sloeg vier ronden voor het eind onverbiddelijk toe. Alle pogingen van Rossi om alsnog de winst naar zich toe te trekken, mislukten. Rins was verantwoordelijk voor de eerste Suzuki-zege sinds Maverick Viñales in 2016 de Grand Prix van Groot Brittannië op zijn naam schreef.

“Het was ongelooflijk”, glunderde Rins. “Toen ik achter Valentino zat, zei ik tegen mezelf ‘kom op Alex, je moet voor wat spektakel zorgen’. Ik bestudeerde hem en toen hij een klein foutje maakte, haalde ik hem in. De laatste drie ronden reed ik op kop, maar ik maakte een klein foutje en ik was bang dat hij me zou passeren. Maar hij maakte ook een foutje en ik probeerde kalm te blijven. Ik weet dat Valentino heel ervaring heeft in dit soort situaties, maar er gebeurde niks.”
Rossi had vrede met zijn tweede plaats, maar realiseerde zich ook dat hij met een overwinning de nieuwe leider in de tussenstand was geweest. Dankzij een vierde plaats nam Andrea Dovizioso de eerste plaats in het klassement over van de niet scorende Marquez. Dovizioso reed vanaf de dertiende startplaats een goede inhaalrace, maar Jack Miller bleef hem een seconde voor. Voor Miller was het zijn eerste MotoGP-podium sinds zijn sensationele overwinning tijdens de Dutch TT van 2016.

Naast Marquez stelden nog andere grote namen teleur. Cal Crutchlow viel toen hij de derde plaats bezette en Maverick Viñales werd samen met Joan Mir betrapt op een jumpstart. Jorge Lorenzo viel met een door Honda niet nader omschreven ‘technisch probleem’ uit. Dovizioso leidt het kampioenschap met 54 punten, drie meer dan Rossi en vijf meer dan Rins. Titelverdediger Marquez bezet met negen punten achterstand op Dovizioso de vierde plaats.

Het complete verslag van de Grand Prix van Amerika kun je lezen in MotoPlus 8 die vrijdag 19 april in de winkel ligt.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.