Nieuws

Randy Mamola weer naar Assen

Voormalig TT-winnaar en ‘MotoGP Legend’ Randy Mamola komt in actie tijdens de Classic GP Assen van 8 tot en met 10 september. En niet op zo maar een motorfiets.

De populaire Amerikaan, viervoudig vice-kampioen in de koningsklasse, wordt op Assen herenigd met zijn Suzuki uit 1981. Dat jaar kwam Mamola, 21 jaren jong en met vier overwinningen achter zijn naam, op de Heron Suzuki met startnummer 3 als een van de favorieten naar Assen. Door een spectaculaire crash in de regen zag hij de eindstreep niet. Boet van Dulmen reed lange tijd aan de leiding en werd uiteindelijk tweede achter de Italiaan Marco Lucchinelli.

Mamola en Assen vormen een goeie combinatie. De publiekslieveling haalde in 1979 zijn eerste WK-punten in de 500cc op het TT-circuit. Tijdens zijn tweede TT zette hij de snelste ronde neer. Van 1980 tot en met 1992 finishte de Amerikaan op Assen liefst zeven keer bij de beste vijf. Hij won de Dutch TT in 1984 en 1985, werd tweede in 1986 en mocht in 1987 als derde het podium beklimmen. In 1992, tijdens zijn laatste TT, finisht hij na lange tijd weer in de top 5 om de race erna in Hongarije zijn allerlaatste podiumklassering te behalen.

Bij Mamola’s afscheid in 1992 staat zijn teller op dertien overwinningen en 57 podiumklasseringen. Hij wordt vier maal vice-kampioen, vaker dan welke coureur dan ook in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. In 2018 wordt Randy Mamola als ‘MotoGP Legend’ geëerd.

Die Amerikaanse legend maakt dus deel uit van het circus dat Classic GP Assen heet. Blokkeer 8 – 10 september alvast in de agenda. Naast Mamola zijn er ook legendarische Formule 1-bolides, klassieke ‘touring cars’, iconische sportwagens en onvergetelijke Grand Prix motoren te bewonderen in de ‘Cathedral of Speed’ tijdens de Classic GP. Kijk hier voor alle informatie.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws