Nieuws

Producttest 9 motorjeans

Een dikke 150 jaar oud is ‘ie al, de spijkerbroek. Katoen dat middels het zogenaamde keperweefsel wordt gewoven tot de bekende denim stof. In de vorm van een broek genaaid leverde dat de bekende robuuste broek op, die sinds 1872 is uitgevoerd met de kenmerkende klinknagels ter versteviging van de broekzakbevestiging, waar onze benaming spijkerbroek weer vandaan komt.

Afijn, die jeans is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, iedereen heeft er wel een paar in de kast hangen. En tegenwoordig vertrouwen ook steeds meer motorrijders op de robuuste eigenschappen van dit weefsel. Hoe sterk ook, tegenover een glijpartij met een 80 km/uur over ruw asfalt heeft het natuurlijk geen weerwoord. Om de schuur- en slijtvastheid van jeans verder te verbeteren doen motorkledingfabrikanten daarom daarnaast ook nog een beroep op een kunstvezel zoals aramide (waarvan de merknaam Kevlar het meest tot de verbeelding spreekt). Soms als additionele laag onder de reguliere denim stof, soms verwerkt in het weefsel zelf, maar ook als bestandsdeel van de katoenvezel. Naast aramide zijn er ook nog tal van andere kunstvezels en/of weefselsvormen mogelijk om hetzelfde doel te bereiken.
Daarmee zijn de fabrikanten er nog niet, want kwetsbare plaatsen als knieën en heupen verdienen ook nog extra bescherming, en zo’n jeans moet er ook nog een beetje appetijtelijk uitzien. Er zijn kortom tal van wegen die naar Rome leiden, waarbij men uiteraard zoekt naar het ultieme compromis tussen optimale bescherming, een modern design en een zo hoog mogelijk draagcomfort.

Dat het vinden van een goede balans helemaal zo eenvoudig nog niet is, blijkt wel uit de productvergelijking met 9 motorjeans in MotoPlus 22/2020. Weten welke de beste is, de meest comfortabele of juist de veiligste? MotoPlus 22/2020 ligt op vrijdag 13 november in de winkel!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws