Nieuws

Processierups weer actief

Vanwege het relatief koude voorjaar is het akelig stil rond de processierups, maar nu de zomer en daarmee ook het warme weer zich heeft aangediend, wordt ook de processierups weer actief. En dat betekent weer problemen die de brandhaartjes van dit beestje opleveren. Ongekende jeuk, uitslag en zelfs ademhalingsproblemen. Wegblijven bij eikenbomen is daarom het devies, maar zo simpel is het leven niet. Soms moet je immers de weg op, waarbij je als motorrijder extra kwetsbaar bent voor die brandhaartjes.

Die zijn namelijk niet alleen extreem hardnekkig, maar ook uiterst klein. De setae, zoals ze officieel heetten, zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 millimeter lang, pijlvormig en hebben weerhaakjes. De stoffen die ze afscheiden veroorzaken de voornoemde klachten. Daar komt bij dat een volgroeide rups zo’n 700.000 brandharen heeft, hij met warm weer (zoals nu) extra actief is en dat de rupsen in nesten leven. Met de enorme toename van processierupsen betekent dat dus dat er miljarden van die haartjes zijn, die ook nog eens door de wind worden verspreid.

Ook wanneer je niet in de directe nabijheid van een nest bent, kun je er dus mee geconfronteerd worden, bijvoorbeeld wanneer je over weg rijdt met eikenbomen erlangs. Nu is een motorrijder doorgaans goed aangekleed, maar dan nog is het raadzaam om zeker tot eind juli (dan is naar verwachting de grootste overlast van de plaag voorbij) wat extra op te letten.

Wat kun je doen als motorrijder? Het meest belangrijk: heel goed aankleden. Kies, hoe warm het ook moge zijn, niet voor een lekkere doorwaai-outfit, want daar gaan de haartjes zo doorheen. Een volwaardig leren of textielen pak, handschoenen met een zo lang mogelijke schacht (overlap met de mouw) en dito laarzen vormen de basis. Draag zeker ook een halsdoek, bij voorkeur twee over elkaar. Was deze goed uit na de rit, of neem af met een kleding-/pluizenroller of stuk duct-tape (de haartjes blijven eraan plakken). Belangrijkste is dat je hele lichaam goed bedekt is, let daarbij vooral op de ‘overlap’ gebieden als enkels, polsen en hals. Vergeet ook je hoofd niet. Dus hou, zeker in de buurt van eikenbomen, de ventilatieopeningen en het vizier dicht.

Toch de sjaak? Behandel de geïrriteerde gebieden eerst met plakband/duct-tape, spoel vervolgens af met lauw water en smeer er als laatste een verkoelende zalf (met menthol of aloë vera) op. Uiteindelijk neemt de irritatie vanzelf af, maar dat kan een paar dagen duren! Dus ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.