Premium

Wat is de perfecte allround-zonnebril?

Bestaat er een zonnebril die even geschikt is voor motorrijders als voor autorijders, papa, mama of wie dan ook? Met die vraag in het achterhoofd leggen we tien zonnebrillen op de testbank om hun kwaliteiten te testen!

Een van de belangrijkste taken van zonnebrillen is natuurlijk de bescherming tegen UV straling. Op de lange termijn kan ultraviolette straling de ogen namelijk beschadigen. Dit varieert van oogirritatie tot staar en zelfs blindheid. De tint van brillenglazen  zegt echter helemaal niets over de mate van UV-bescherming. De donkerste van alle zonnebrillen kan dus een totale mislukking zijn wat UV-bescherming betreft. Omgekeerd kan ook: de meest heldere glazen kunnen volledige UV-bescherming bieden.

Wie zijn bril bij een beetje gerenommeerde zaak (warenhuizen, opticiens) koopt, zit meestal wel goed als het gaat om minimale UV-bescherming. Wat deze test ook bevestigt: alle kandidaten doorstaan de UV-test (400 nanometer) met vlag en wimpel en behoren tot filtercategorie 3 (82 tot 92 % lichtabsorptie). Ook op het gebied van optische kwaliteit vertonen alle testdeelnemers geen zwakke punten. Dat is niet altijd vanzelfsprekend voor zonnebrillen en al zeker niet in het lage prijssegment.

Welke zonnebrillen doen er mee en hoe wordt er getest? Je leest het in MotoPlus 20/2023, waar je natuurlijk ook het eindoordeel per zonnebril leest!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Bandentest 2024: 6 toerbanden!

Bandentest 2024: 6 toerbanden!

17 mei, 2024

Goede banden zijn natuurlijk van groot belang. Ze vormen het contact tussen motor en wegdek en ze maken het ...

Overig nieuws