Premium

Test mid-adventures: hoe heilig is het 21-inch voorwiel?

Met ruige rally-looks, meer dan 100 pk uit 900 cc en terreinvaardige 21-inch voorwielen was de hoogpotige middenklasse nog nooit zo sportief. De nieuwste vertegenwoordiger, de F900GS van BMW, heeft als slogan ‘all-in offroad’. Raken de vertrouwde allround-kwaliteiten daarmee van het pad? We zoeken het uit in een vergelijking met zijn grootste concurrenten.

Met die grootste concurrenten bedoelen we in dit geval de Ducati DesertX, KTM 890 Adventure en Triumph Tiger 900 Rally Pro. Vier motoren uit dezelfde model- en inhoudscategorie, die echter elk zo hun eigen interpretatie bieden van dit segment. Puur qua uiterlijk klopt het alvast goed bij de nieuwkomer uit Duitsland. Waar stond GS ook alweer voor? Juist, Gelände/Strasse. De GS is met de looks en het grote voorwiel in elk geval meteen duidelijk, mede door de optionele 24-millimeter stuurverhogers (onderdeel van het Enduro-Pakket Pro à raison de € 1.585,-), en zelfs zonder de eveneens optionele offroad banden (meerprijs 51 euro).

Als je niet beter wist, zou je bij de ’S’ ook kunnen denken dat hij staat voor Sport in plaats van Straat. Bijvoorbeeld door de standaard gemonteerde Akrapovic-uitlaat demper, de volledig instelbare Showa/ZF-sport vering (eveneens onderdeel van het Enduro-Pakket Pro) of de stijlvariant ‘GS Trophy’ (473 euro) met de M-kleuren, goudkleurige draadspaakvelgen en het getinte ruitje. Maar niet alleen de looks zijn sportief, ook de zithouding is door de smalle en stug gevoerde buddy lekker actief. Als kers op de taart is de slanke 900 ten opzichte van zijn voorganger liefst dertien kilo afgevallen en zet daarmee nog maar 225 kilo (rijklaar) op de weegschaal.

Kortom: de F900GS maakt het zijn concurrenten niet makkelijk! In MotoPlus 11/2024 lees je hoe de concurrenten het in dit directe vergelijk doen, wie er als beste uit de test komt en waarom we ondanks de op papier uitstekende offroadcapaciteiten (nog) niet het onverharde op zijn gegaan!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

World Ducati Week 2024

World Ducati Week 2024

16 juni, 2024

Van 26 tot en met 28 juli wordt de 12e editie van de World Ducati Week gehouden op het Misano World Circuit. ‘All ...

Overig nieuws