Premium

Trainen met Moto3-coureur Collin Veijer

Het eerste GP-seizoen van Collin Veijer is op z’n zachtst gezegd succesvol te noemen. Hij behaalde maar liefst twee pole positions, een podium en won zelfs de Grand Prix op het circuit van Sepang. Veijer bewandelde de weg naar succes niet alleen, maar samen met trainer Stef Raben en manager Laurens Klein Koerkamp. We spreken het drietal tijdens de voorbereidingen op het nieuwe seizoen.

In een gym in Staphorst probeert Collin Veijer te voorkomen dat Stef Raben de bal van zijn voeten plukt. Veijer speelt een verloren wedstrijdje tegen Raben, die tot zijn 28e op hoog amateurniveau speelde. Samen met zijn goede vriend en oud-crosser Herjan Brakke begon hij I React, waar de twee ambitieuze en gemotiveerde sporters fysiek en mentaal bijstaan. Jurjen Veijer benaderde Raben of hij zijn 9-jarige zoon niet eens wilde trainen. “Daarna kwam hij twee keer per week, toen drie keer, vier keer. Toen elke dag”, lacht Raben.

Terugkijkend op inmiddels negen jaar trainen met Raben, heeft Collin ooit met tegenzin getraind? “Ja, altijd eigenlijk….” Veijer en Raben lachen. “Nee, beslist niet. Natuurlijk heb je weleens minder zin – bijvoorbeeld als het héél vroeg in de ochtend is – maar als je aan de training begint, is dat gevoel ook zo weg. Ik heb hier op m’n elfde wel eens om 6 uur ‘s ochtends gestaan… Maar voor de rest is het hartstikke leuk.”
Raben heeft zijn pupil, die samen met plaatsgenoot en crosser Dave Kooiker kwam trainen, goed leren kennen. “Collin – en ook Dave, trouwens – wilde graag. Hij was enthousiast en energiek. En heel competitief. Tijdens gymtrainingen koppelen we de oefeningen vaak in wedstrijdverband. Bij ons draait het om winnen en verliezen. Verlies je, dan ben je niet goed genoeg en moet je zorgen dat je beter wordt”, is Raben duidelijk.

Hoe werken die trainingen precies, en helpen ze bij Veijer’s prestaties op het circuit? In MotoPlus 04/2024 lees je het uitgebreide gesprek met Veijer, zijn trainer én zijn persoonlijke manager! Nog geen abonnement, maar wel elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Klik even hier…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws