Premium

Toeren in Luxe(mburg)!

De donkere en regenachtige winterperiode maakt langzaam plaats voor het zonnige voorjaar, en dat betekent natuurlijk dat de motoren weer gestart kunnen worden. Als je het nieuwe seizoen meteen wilt beginnen met een mooie (vakantie)bestemming, dan is Luxemburg een echte aanrader. We gaan toeren in Luxe!

In luxe inderdaad, omdat een volledig aangeklede Multistrada ons begeleidt, onder meer naar het intieme Château de Clémency. Dat ligt op een kwartiertje rijden van het nostalgische Fond-de-Gras, dat als een openluchtmuseum het rijke mijnverleden levendig houdt. Het kleine kasteel ligt niet alleen uiterst strategisch voor een verkenningstocht door de rode rotsen van de Luxemburgse Far West, het vertelt ook het verhaal van zwartgeblakerde mannen die met treintjes de heuvelgangen inreden en karren vol ertsgesteente weer naar buiten brachten. Vertellen over zijn liefde voor Luxemburg en de schoonheid van het leven, doet ook de excentrieke eigenaar Pascal. Een kasteel en een man met een verhaal, wat wil je nog meer!

De mijn van Fond-de-Gras werd al in 1955 verlaten, de hoogovens van Belval in Esch-sur-Alzette spuwden daarentegen nog bijna een halve eeuw langer hun rookwolken de lucht in. Het in Luxemburg-Stad gevestigde Arcelor Mittal heeft er nog altijd één van haar Luxemburgse productiefaciliteiten, pal naast de oude staalfabriek die in 1997 definitief werd gesloten. Ook in Belval is men zo verstandig geweest om het industriële verleden een hedendaagse rol toe te bedelen. Zo vormen de meer dan 80 meter hoge hoogovens een uniek koppel met de moderne universiteitsgebouwen, die van het oude mijncomplex een bruisende stadswijk hebben gemaakt. Een geslaagde mix van oud en nieuw, waarmee Esch-sur-Alzette de eer van Culturele Hoofdstad 2022 binnensleepte.

Er is kortom genoeg te zien in Luxemburg. In MotoPlus 06/2024 lees – en zie – je wat we allemaal tegenkwamen tijdens onze reis door de kleinste telg van de BeNeLux! Nog geen abonnement, maar wel elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Klik dan gewoon even hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws