Premium

Pasportret: Passo Giau

Er is voor motorrijders bijna niets mooiers: passen. Ze brengen je van A naar B over bergen en doen dat vaak via mooie slingerwegen door prachtige natuur. In een nieuwe serie trekken we op pelgrimage en bezoeken de mooiste en opmerkelijke passen in Europa. Deze keer in de schijnwerpers: de Giaupas!

De Giaupas ligt in een uitgestrekt alpenweidelandschap, omring door opvallende en mysterieuze bergen. Om deze vruchtbare grond werd lang gevochten door zowel de Habsburgers als de Venetianen, die het land beiden voor zich opeisten. Om vrede te sluiten werd het bruikbare land in twee helften verdeeld door de Muraglia di Giau, een ooit twee kilometer lange stenen muur. De overblijfselen van die muur zijn door oplettende ogen nog steeds te zien.

Bij Pocol, op een paar kilometer van Cortina d’Ampezzo, slaat de over de pas leidende SP 638 linksaf van de Grote Dolomietenweg annex de oostelijke toegang tot de Falzaregopas. De weg is hier redelijk vlak en daalt zelfs een klein stukje, voordat hij na het oversteken van de Falzarego-stroom door het dichte bos weer omhoog klimt. Het asfalt is in goed geleefde staat en biedt prima grip, de weg is meestal breed en overzichtelijk. Er zijn maar enkele hobbels, breuken of scheuren die de vering uitdagen, gladde teerstroken zijn ook zeldzaam.

Maar wat maakt de pas nog meer speciaal, en wat zijn bijvoorbeeld de belangrijkste wetenswaardigheden? Je leest er alles over in het eerste pasportret in MotoPlus 02/2024!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws