Premium

Overzicht Paris-Dakar motoren Yamaha

Ruim vier decennia na haar eerste deelname aan Le Dakar stopt Yamaha met haar fabrieksteam. In die jaren zijn er met verschillende modellen genoeg successen gehaald, dus een ‘mooie’ gelegenheid om alle blauwe woestijnracers eens op een rij te zetten.

Het verhaal van Yamaha in de Dakar begint op 28 december 1978. Van de 182 voertuigen die er op de Place du Trocadero klaarstaan voor de zwaarste rally ter wereld zullen er uiteindelijk maar 74 over de streep komen. De winnaar bij de motoren? Cyril Neveu op een Yamaha XT500. Het is het begin van een gelukkig huwelijk tussen Yamaha en Le Dakar. Met na de XT500, -550 en -600 nog tal van andere parels, zoals bijvoorbeeld de YZE920 – de eerst Dakar-twin voor Yamaha – of de YZE850T van Stephane Peterhansel, die elf jaar na de laatste overwinning in 1991 de eerste plaats weten te pakken in de Dakar.

Maar er valt natuurlijk nog veel meer bijzonders te vertellen over de blauwe woestijnracers. Het verhaal achter deze machines lees je natuurlijk in MotoPlus 18/2022.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda Collection Hall heropend

Honda Collection Hall heropend

20 mei, 2024

Honda heeft haar Honda Collection Hall, het museum van het merk in het Mobility Resort Motegi in het Japanse ...

Overig nieuws