Premium

Een ode aan technisch genie Giancarlo Morbidelli

Giancarlo Morbidelli is een grote naam in de racewereld. De Italiaan ontwikkelde niet alleen ingenieuze systemen voor de autosport, hij ontwikkelde ook Grand Prix-motoren en technische oplossingen voor straatmotoren. Het Spazio Morbidelli is een hommage aan het technische genie Giancarlo Morbidelli.

De ingenieuze Italiaan stierf in 2020 op 86-jarige leeftijd. Zijn zoon Gianni en dochter Letizia erfden de sleutels van een museum voor vintage en klassieke motorfietsen. Daarin stonden meer dan driehonderd race- en straatmodellen, waaronder de prototypen waarmee hij vier wereldtitels won. Broer en zus besloten om het museum in omvang terug te brengen en het op te dragen aan hun vader met al zijn Grand Prix-motoren en een selectie motoren en technische oplossingen, met een link naar Gianni’s carrière. Zo werd het ‘Morbidelli Museum’ het ‘Spazio Morbidelli’, een intieme en sobere plek die in juni 2023 de deuren opende.

Bij die ceremonie verwelkomde Gianni de gasten, gekleed in de elegante outfit die zijn oude, maar nog steeds zichtbare litteken bedekte. “Ons doel was om iets te ontwerpen dat bezoekers kunnen begrijpen en waarvan ze kunnen genieten, zelfs als ze geen diepgaande kennis hebben van de racegeschiedenis van de familie”, zeiden de architecten Fabio Pradarelli en Deborah Sparacca tijdens het evenement. “Sommige musea zien eruit als enorme magazijnen, terwijl wij iets anders wilden doen. We hebben onze aan pak gecombineerd met Gianni’s visie. Hij is heel precies en is zich bewust van alle kleine details. Dat is waarschijnlijk een normaal gedrag onder voormalige F1-coureurs zoals hij.”

Wat is het verhaal van Morbidelli en wat maakt zijn motoren zo bijzonder? In MotoPlus 08/2024 nemen we een kijkje bij Spazio Morbidelli en vertellen we je er alles over! Nog geen abonnement, maar wel elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Geen stress, klik dan gewoon even hier

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Honda Collection Hall heropend

Honda Collection Hall heropend

20 mei, 2024

Honda heeft haar Honda Collection Hall, het museum van het merk in het Mobility Resort Motegi in het Japanse ...

Overig nieuws