Premium

Een kijkje bij de Zwitserse framespecialist Suter

Bij de naam Suter denken de echte racefanaten natuurlijk meteen aan hun successen in de hoogste wereldkampioenschapsklassen en fraaie racemotoren. Maar achter die façade van pure motorsport schuilt veel meer. We krijgen een diep inzicht in het Zwitserse bedrijf!

Het bedrijf Suter Racing Products (in 2017 omgedoopt tot Suter Industries) werd in 1996 opgericht door de broers Eskil en Simon Suter. Het is bekend en geroemd in de motorwereld door de talrijke sportieve successen in de verschillende wereldkampioenschappen dankzij vooral de uitstekende rijwielgedeeltes en prachtige accessoires, al bouwen ze ook complete motorfietsen zoals de tweetaktraket MMX 500. Liefst drie Moto2-constructeurstitels op rij (debuutjaar 2010, 2011 en 2012) behaalde het team met de in eigen beheer ontwikkelde MMX-Moto 2, evenals de Moto2- rijderstitel in 2012 met een zekere Marc Márquez. En met een bescheiden team van slechts 48 mensen, dat is gevestigd in het rustige Zwitserse dorpje Turbenthal. Het Moto2-wereldkampioenschap werd vanaf het begin georganiseerd om de kosten te druk ken en werd dus een eenheidsklasse. Tegenwoordig zitten er driecilindermotoren van Triumph in de rijwielgedeeltes, Honda leverde gillende CBR600RR-motoren met HRC-tuning kits van 2010 tot 2019. In het verleden waren, net als nu, overwinningen alleen mogelijk met een kwaliteits rijwielgedeelte en Suter leverde die.

Dat rijwielgedeelte debuteerde dus in 2010 en was meteen een succes. De MMX-Moto2 was in bijna elke situatie superieur aan zijn concurrenten, maar vervolgens kwam de klad erin. Hoe dat precies zit lees je in MotoPlus 07/2024, waarin we ook dieper ingaan op wat het Zwitserse bedrijf zo speciaal maakt én wat het vandaag de dag fabriceert! Nog geen abonnement, maar wel elke twee weken een nieuwe editie op de deurmat? Klik dan gewoon even hier.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws