Premium

Bandentest deel 3: slijtage

Zeg je bandentest, dan zeg je natuurlijk ook slijtagemeting. Dit is dan ook een terugkerend onderdeel van onze jaarlijkse bandentest, en omdat we hem zoveel jaren hebben uitgevoerd hebben we de nodige ervaring en gegevens binnengehaald. Wat voor banden gaan lang mee en welke slijten hard? Een analyse van testresultaten en technologie.

Bestaat er bij banden zoiets als de gulden snede? Een formule voor het beste compromis tussen prestaties en levensduur? Als je dat vraagt aan bandenontwikkelaars, zullen ze waarschijnlijk eens diep zuchten en antwoorden: “Ja, in principe wel, maar…” En dan volgen er allemaal verschillende afwegingen voor verschillende toepassingen.
Een voorbeeld kwamen we jaren geleden tegen bij Bridgestone, toen nog bandenleverancier van de MotoGP. Ze maakten toen een kwalificatieband met als eis: maximale grip voor drie snelle ronden. Na vijftien kilometer waren die banden rijp voor de afvalbak. In diezelfde periode wilde Bridgestone met een cruiserband graag eerste montage leveren aan Harley. De gewenste levensduur: minstens 15.000 mijl – dik 24.000 kilometer.
In dit derde en afsluitende deel van onze bandentest-trilogie proberen we licht in deze donkere materie te brengen. Hoe we dat doen ? We kijken in dit deel naar bandencategorieën en -constructies, oude en nieuwe bandentests, nemen verschillende soorten asfaltstructuren onder de loep en bestuderen de rijders en de motoren om afsluitend een conclusie te formuleren op de bovengenoemde vraag.

Wat het antwoord is en wat verder slijtage bepaalt? Je leest het in het derde en afsluitende deel van onze bandentest 2023 in MotoPlus 09/2023!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

Eerste test: Yamaha XSR900 GP

25 mei, 2024

Seks op wielen; de Yamaha XSR900 GP is niets minder. Typisch een motorfiets die je zo uit de folder koopt. Of is ...

Overig nieuws