Premium

Alpenmasters 2023 (1): wie wordt koning Stelvio?

Allroads en adventures regeren al sinds geruime tijd op de bergpassen. Honda en Suzuki introduceren dit jaar met de XL750 Transalp en V-Strom 800DE. Beide hebben de eer van hun succesvolle voorgangers hoog te houden, een waardig duo dus om de Alpenmasters 2023 mee af te trappen!

In de grote finale van onze jaarlijkse Alpenmasters kan er maar eentje meedoen. In de gele hoek hebben we de kersverse Suzuki V-Strom 800DE. Zijn kleinere broertje, de V-Strom 650, wist al twee keer deze monstertest te winnen en om in de voetsporen van die 650 te kunnen treden, moet deze nieuwe 800 eerst de Honda XL750 Transalp zien te verslaan, die in de zwarte hoek staat te trappelen. Met meer vermogen en een lager gewicht gaat die de strijd met de V-Strom 800 met goede papieren aan. Moet de Suzuki op de bergpas zijn meerdere erkennen in de Honda?

We beklimmen voor de eerste keer de Stelvio om daar achter te komen. Al in de eerste haarspeldbochten weerlegt de V-Strom de droge specificaties. Wendbaar, neutraal en met heerlijke feedback laat hij zich bij lage snelheden naar kleine of middelmatige hellingshoeken gooien. Van de ene hairpin naar de andere, alsof hij helemaal voor krappe haarspeldbochten is gemaakt. Zijn 231 rijklare kilo’s zijn zo goed uitgebalanceerd dat hij eenmaal rijdend niet zwaarder aanvoelt dan de 210 kilo wegende Transalp, eveneens met volle tank. Die Transalp volgt de V-Strom eveneens heel handelbaar naar de top van de pas, maar hij stuurt niet helemaal zo precies en hij geeft vanaf het begin een minder vertrouwenwekkend, minder vast gevoel onder hellingshoek.

Beide kennen dus hun eigen sterke- en zwakke punten, maar wie komt er dan bovenop de Stelvio als winnaar uit de bus? Dat lees je allemaal in MotoPlus 16/2023, waar je ook de duels van de Modern Classics, Elektrobikes en XL Adventures leest!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

iXS komt met airbag-vest

iXS komt met airbag-vest

1 mei, 2024

Om letsel aan torso en de ruggengraat te voorkomen, brengt iXS het airbag-vest Ipro 1.0 op de markt. Alles bij ...

Overig nieuws