Nieuws

Politie kan appende bestuurders nu ook ‘flitsen’

Dankzij een nieuwe slimme camera kan de politie bestuurders die achter het stuur aan hun telefoon zitten, nu ook flitsen en bekeuren op kenteken. Eerder kon een dergelijke bekeuring alleen uitgeschreven worden als een agent de overtreding zelf zag.

Dankzij een wetswijziging, die op 1 juli is ingegaan, is het uitschrijven op kenteken nu ook toegestaan. De camera kan zelf detecteren of een passerende bestuurder tijdens het rijden een apparaat in zijn hand houdt. Daarbij maat het niet uit of het een telefoon, tablet of navigatiesysteem is. Als de camera een overtreding registreert, wordt er automatisch een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig gemaakt.

Een politieagent beoordeelt vervolgens of de camera een juiste beslissing gemaakt heeft. Is dat zo, dan wordt de overtreding doorgegeven aan het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder vanzelf een bekeuring van 240 euro op de mat.

De camera´s worden in eerste instantie ingezet door politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Midden-Nederland. Of en wanneer dit wordt uitgebreid naar de rest van Nederland, is nog niet bekendgemaakt.

In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor handheld bellen; in 2017 lag dit aantal op 74.561.

 

Inzet slimme camera's tegen afleiding

Vanaf 1 oktober zet de politie slimme camera’s in om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Als je belt of appt achter het stuur kun je hiermee bekeurd worden op kenteken. Doel is de verkeersveiligheid te vergroten. Door de inzet van kunstmatige intelligentie kan de camera zien dat een bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat kan een telefoon zijn, maar bijvoorbeeld ook een tablet.Zie ook: https://bit.ly/2mrNtuE

Gepostet von Politie Nederland am Montag, 30. September 2019

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.