Nieuws

Pierer koopt Husqvarna

De geruchten dat BMW hun terreinmerk Husqvarna in de etalage had staan, deden al ruim een maand de rondte, maar zojuist is bekend geworden dat KTM-baas Stefan Pierer met zijn Pierer Industries AG Husqvarna op persoonlijke titel heeft gekocht. 

Vlak voor kerst bevestigde een zegsman van KTM aan MotoPlus en Noppennieuws dat er inderdaad nauwe contacten waren tussen KTM en BMW, met als doel de overname van terreinmerk Husqvarna van BMW door KTM. Die deal ketste echter af: KTM (die ook al enduromerk Husaberg bezit) zag af van de Husqvarna-overname. Enige dagen geleden staken de hardnekkige geruchten echter weer de kop op en inmiddels is bevestigd dat nietr langer de KTM-fabriek bezig is met de overname, maar KTM-topman Stefan Pierer persoonlijk de Husqvarna-fabriek heeft gekocht! 

In juli 2007 nam het Duitse motormerk BMW de van oorsprong Zweedse, maar in de jaren tachtig naar Italië verhuisde motorfabrikant Husqvarna over. Het huwelijk tussen BMW en Husqvarna bleek echter weinig gelukkig, zo bevestigde BMW topman Hendrik Von Kuenheim enkele jaren geleden nog: “De inkt onder het koopcontract van Husqvarna was amper droog, of de hele offroad-markt stortte in. Niet alleen in Europa, maar met name in de USA. Van meet af aan moesten we dus de strategie en de prognoses bijstellen, waardoor het lastig is om het historische merk Husqvarna opnieuw op de kaart te zetten.” Afgelopen jaar werd steeds duidelijker dat BMW misschien wel eens afscheid wilde gaan nemen van Husqvarna, omdat het Italiaanse merk niet genoeg bijdroeg aan het huidige BMW Motorrad-succes en de genen van de Duitsers en de Italianen toch ook te verschillend waren. Het plotselinge stoppen van het Husqvarna GP-motocrossteam, het inkrimpen van het ooit zo succesvolle WK-enduroteam en het uitblijven van nieuwe modellen waren daarbij tekenen aan de wand.

Diplom-Ingenieur Stefan Pierer (56) richtte in 1987 Cross Industries AG op en nam daarmee in 1992 de failliete boedel van KTM in Mattighofen over. Sinds die tijd ging het louter bergop met de Oostenrijkse motorfabriek. Sinds 2007 heeft KTM een nauwe samenwerking met het Indiase Bajaj Auto, die sinds die tijd ook een aandeel hebben genomen in de KTM-fabriek en dat aandeel structureel en gestaag uitbouwden. Met het geld dat op deze manier vrijkwam, kon Pierer KTM door laten groeien, de modellen doorontwikkelen en de totale productie boven de 100.000 motoren per jaar tillen. Naast het aandeel in KTM heeft Cross Industries van Stefan Pierer ook nog (grote) belangen in onder meer Kästle ski’s, WP Suspension, Wethje Carbon en Pankl drijfstangen.

Dus niet KTM, maar Pierer persoonlijk zette op donderdag 31 januari zijn handtekening onder het koopcontract van Husqvarna. Waarschijnlijk met het idee om het kunstje dat hij in precies twintig jaar met KTM wist uit te halen nu nogmaals met Husqvarna te doen. Binnen de Husqvarna-organisatie is in elk geval zeer opgetogen gereageerd over de op handen zijnde overname. Ook al omdat Pierer naast een zakelijk genie ook een echte techneut èn een motorliefhebber is. En na de kille liefde vanuit BMW Motorrad zijn de emotionele Italianen wel toe aan wat meer ‘romantiek’!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws