Nieuws

Pech in Dakar—

Het zat een aantal Nederlandse motorrijders niet mee tijdens de tweede Dakar-etappe. Verhoeven verloor veel tijd met het zoeken naar een waypoint en Henk Knuiman kwam tot twee keer toe zonder benzine te staan. Thomas de Bois heeft zelfs de deelname moeten staken.

De Bois ging in de klassementsproef van 242 kilometer rond Pisco in Peru eveneens hard onderuit en belandde met rugklachten in het ziekenhuis. Na zo’n 55 kilometer maakte De Bois in de special een buiteling, waarbij hij hard op zijn rug landde. Hij reed de proef wel uit met rugpijn, maar kreeg aan de finish van de artsen het advies om de rally te staken. De Bois deed voor de zevende keer mee. Hij reed vier keer eerder de beruchte rally op de motor en twee keer met de auto.

Bij de quads ook een Nederlandse uitvaller: Alex Brusselers. De Brabander reed op een makkelijk stuk op hoge snelheid, toen ineens zijn achterwiel blokkeerde. ,,Ik sloeg over de kop en voelde meteen dat het mis was met mijn schouder”, zei hij bij Omroep Brabant. Bij de inspectie van zijn voertuig zag hij dat een remklauw was afgebroken en in de remschijf was geslagen. ,,In het bivak heeft de dokter een scheur of een breuk in mijn schouder geconstateerd."

Zonder benzine
Henk Knuiman kwam tot twee keer toe zonder benzine te staan. Na de eerste keer reed de rijder van het HSF Logistics team rustig om brandstof te sparen, maar op de laatste duin sloeg de motor opnieuw af. Gelukkig liep dit iets naar beneden zodat Henk Knuiman zich naar beneden heeft laten rollen tot aan de finish. Na de finish van de proef moest Henk nog 250 meter drukken voordat hij in het bivak was. Omdat de rijders geen hulp mogen ontvangen van derden moest hij dit op eigen kracht doen. Henk ging tot op het tandvlees en kwam helemaal kapot over de finish. Ondanks dat Knuiman door deze problemen zo’n vijf minuten heeft verloren, wist hij de dag toch af te sluiten op een zesentwintigste plaats.

Verhoeven geeft 16 minuten toe
Frans Verhoeven verloor ook veel tijd. De Brabander moest op zijn Yamaha-fabrieksmotor ruim 16 minuten toegeven op de Spaanse winnaar Joan Barreda Bort. Die legde de klassementsproef van 242 kilometer rondom Pisco als snelste af. Barreda nam tevens de leiding in het algemeen klassement.

Verhoeven was zaterdag in de korte eerste etappe als tweede geëindigd, op 1 seconde van de Chileense winnaar Francisco Lopez. Die verloor een dag later nog meer tijd dan zijn Brabantse concurrent, namelijk ruim 18 minuten. Beiden verloren veel tijd omdat ze een tijdje de weg kwijt waren. ,,Ik ben er heel zeker van dat wij goed zaten volgens het roadbook en de kompaskoers”, zei Verhoeven. ,,We hebben zeker geen navigatiefout gemaakt. Met een groepje van vier, vijf man hebben we ruim een kwartier rondjes gereden op zoek naar het waypoint.”

Juan Pedrero eindigde op 3.16 als tweede achter landgenoot Barreda, de Australiër Matt Fish werd derde op bijna 6 minuten. Titelverdediger Cyril Després uit Frankrijk verloor ruim 10 minuten.

Etappe en tussenklassement
1. Barreda (Spa) Husqvarna 242 km in 2.42.31, 2. Pedrero (Spa) KTM op 3.16, 3. Fish (Aus) Husqvarna 5.53, 21. Verhoeven/Yamaha 16.04, 26. Knuiman/KTM 17.19, 39. Liefhebber/KTM 23.25,

Klassement: 1. Barreda 3.24.11, 2. Faria (Por) KTM 5.36, 3. Pedrero 6.36, 18. Verhoeven 13.44, 25. Knuiman 18.14, 40. Liefhebber 26.30.

Bron: ANP/ website Henk Knuiman

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws