Nieuws

Paul Smart overleden

Bij een verkeersongeval in East Sussex is voormalig GP-coureur Paul Smart overleden. Hij werd met name bekend door twee podiums in het 250cc wereldkampioenschap in 1970 en de zege in de Imola 200 in 1972.

Smart begon in de late jaren ’60 met racen en werkte zich al snel naar de Grands Prix, reed onder meer de TT van Assen in 1969 (foto). Hij nam onder andere deel aan het FIM 250cc Grand Prix wereldkampioenschap, waar hij tijdens de Zweedse GP in 1972 met een tweede plaats zijn beste klassering behaalde in het kampioenschap. In datzelfde jaar nam Smart met een Ducati GT750 deel aan de Imola 200, en won de wedstrijd. Ter ere van die overwinning kwam Ducati in 2006 met een Paul Smart 1000 LE, een retro geïnspireerd door de 750 Imola Desmo waarmee Smart de bewuste race won. Dat was overigens niet het enige eerbetoon van de Italiaanse fabrikant aan de Britse coureur, in 2015 volgde namelijk een (zeer gelimiteerde) Scrambler Paul Smart Edition.

De familie Smart was een echte motorsportfamilie. Maggie, zijn vrouw, is de zus van Barry Sheene en zoon Scott is, na een tijdje zelf geracet te hebben, technisch directeur bij het World Superbike. Paul Smart laat naast zijn vrouw Maggie en zoon Scott ook dochter Paula na. Hij werd 78 jaar.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws