Nieuws

Parachute in motorkleding als valscherm

Is een parachute de oplossing voor motorrijders om veiliger tot stilstand te komen na een crash? Het Zweedse Airbag Inside onderzoekt het.

Het voelt nog altijd een beetje als een vroege 1-aprilgrap, maar volgens het gerenommeerde Cycle World bekijkt Airbag Inside de mogelijkheid van een parachute als veiligheidsvangnet. Het Scandinavische bedrijf – dat onder de noemer Mo’Cycle al motorkleding produceert met een ingebouwde airbag – wil motorrijders na een crash sneller en meer gecontroleerd tot stilstand brengen. De remmende werking van het scherm vergroot de afstand tussen rijder en voortrazende en tuimelende motorfiets.

Een parachute voorkomt dus dat motorrijders stuiterend en rollend door de grindbak gaan. Door de remmende werking van de lap stof glijden rijders eerder in een rechte lijn. Het grootste probleem dat de Zweden moeten tackelen is het openen van de parachute. Die moet flink wat wind pakken om volledig uit te vouwen. Airbag Inside wil het oplossen met een opblaasbare rand rondom de parachute. Of parachutes beter gezegd want volgens Cycle World bestaat het systeem uit twee valschermen.

Voor het opblazen van de rand rondom de parachutes maakt Airbag Inside van dezelfde techniek als in airbags. Als je razendsnel een vest kunt opblazen, lukt dat ook met een parachute. Niet alleen de rand van de parachute moet opblaasbaar zijn, ook de bevestiging van het vest naar de parachute. Doe je dat met touwen dan kunnen die zich om de nek van de gevallen rijder wikkelen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws