Nieuws

Papieren onderdelen in Zweedse motor

Motorfietsfabrikant Cake onderzoekt of het plastic onderdelen kan vervangen door papieren. Het uiteindelijke doel: het volledig klimaatneutraal produceren van een motorfiets.

In samenwerking met Papershell introduceert Cake papieren onderdelen op motorfietsen. Papershell produceert een natuurlijke vezel die sterker is dan plastic, maar die veel minder impact op het milieu heeft. Papier is goed voor 0,65 kg co2e per kilo materiaal, bij glasvezel is dat 25,05 kg co2e.

Over welke onderdelen het gaat, zwijgt Cake in alle talen. Het moet uiterst fascinerend zijn om rond te rijden met een papieren frame. Dat doet oude tijden herleven waarin Japanse motoren berucht waren om hun kauwgomballenframes. Alhoewel; Papershell claimt dat het papieren basismateriaal net zo stevig is als hout. Cake is in ieder geval niet van plan om over een nacht ijs te gaan.

Op papier maken de offroadmachines van Cake de meeste indruk. Geen idee hoe een papieren onderdeel uit de strijd komt na een wasbeurt met een hogedrukreiniger, maar de specificaties beloven leuk speelgoed. De Kalk OR Race is goed voor drie uur offroad rijden, 15 pk, Öhlins vering, een topsnelheid van 90 km/uur een weegt slechts 75 kilo (waarvan 17 kilo voor de batterij).

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws