Nieuws

Originalteile

Duitsland is al lang niet meer alleen het ideale vakantieland alleen voor mensen uit de oostelijke provincies. Duitsland is voor alle Nederlanders, inclusief de motorrijders, het ideale vakantieland.

Maar voor ons zit er een addertje onder het gras…

In Duitsland moet te tegenwoordig hele rijen ingeslagen stempels op je uitlaatsysteem hebben. Bovendien moet dat uitlaatsysteem ‘eingetragen’ zijn in je ‘Brief’. Indien je uitlaatsysteem niet legaal is krijg je direct een boete en confisqueert de Polizei je motor tot dat daar weer een ‘Original Auspuffanlage’ onder hangt.

Daar wordt niet mee gesjoemeld terwijl de Polizei in tegenstelling tot een aantal politiemensen hier in Nederland, wèl weet hoe je een uitlaatgeluid meting correct moet uitvoeren.

De Duits Gründliche totaalaanpak heeft overigens vaak als bijverschijnsel dat de agenten je wel de tip kunnen geven dat er toevallig een motorzaak in de buurt zit die… De handel in gebruikte originele uitlaatsystemen floreert in de grensstreek. Een bekeuring en een ander uitlaatsysteem verder wenst de Polizei je dan alsnog een prettig weekend. Je oude systeem blijft in Duitsland en wordt vernietigd.

Dertig kilometer verder ben je dan aan de beurt omdat de man met de radar gun vanuit zijn heup op je schoot. Dat schampschot kostte ook weer geld.

Gelukkig is de Duitse Horeca veel goedkoper dan de Nederlandse. Dat geeft een rustpunt en relativering. We maakten het zelf mee…

Na twee halve liters ben je een paar bochten verder trouwens aan de beurt voor een blaastest. Na een korte klim en een mooie bocht worden we vriendelijk maar resoluut toegezwaaid door Polizwei. De ene rustig op de achtergrond. De ander op prooi belust. De oudere Polizist komt kalm glimlachend naderbij. Zijn veel jongere collega is een fanatiek kijkende jonge dame die blijkbaar recentelijk haar hoofddoekje heeft ingeruild tegen zo’n kekke Duitse politiepet. De stoom komt haar zowat uit de oren.

Ze dampt van plichtsbesef. Ze verdenkt onze motoren van verregaande illegaliteit. Eist op hoge toon onze papieren. Snauwt tegen haar collega om de dBmeter. Het geluid blijkt mee te vallen. Dat is omdat wij zelf gas mogen geven en een beetje met de voorontsteking spelen. De politiedame wordt nu toch wat onzeker omdat ze onze motoren niet in haar documentatie kan vinden. Intussen is het tweetal al zo lang met ons drieën bezig dat er een leidinggevende pet aan komt.

Hij luistert kort en wijst naar de twee Harleys en de fletsgroene zijspancombinatie. “Das sind zwei Amerikaner und eine Russe. Und meine Grossvater hat gesagt dagegen nie wieder zu kämpfen.” Een vingertip tegen de klep van zijn pet. “Ich wünsch’ ihnen ein schönen Tag. Und sei vorsicht! “

Aardige lui die Duitsers. Verstandige grootvader en kleinzoon ook trouwens…

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws