Nieuws

Origami motorfiets van platen staal

Het Zweedse Stilride bouwt motoren door onderdelen – net als papier – te vouwen uit vellen staal. Deze origami-bouwwijze biedt allerlei milieu- en kostenbesparende voordelen.

De Scandinaviërs begonnen het denkproces van hun elektrische One scooter letterlijk met het uitknippen van vellen papier om daarvan onderdelen te vormen. Als het lukt met schaar, papier en Prittstift, moet het ook met metaal lukken. Het vouwen van onderdelen heeft verschillende voordelen. Stilride claimt dat de bouwwijze 40% lichtere eindproducten oplevert. Verder zijn er 70% minder onderdelen nodig, vallen de materiaalkosten 20% lager uit en de arbeidskosten zelfs 25%.

Het eindresultaat van al het gevouw door lasers en robots is de One scooter. Die is goed voor een topsnelheid van 100 km/uur. Hij komt 120 kilometer ver op een acculading en heeft maximaal 11 kW. De elektromotor zit mooi verstopt in het achterwiel. Volgens Stilride hebben 20.000 personen al interesse in de ‘vouwfiets’. Overigens rijst bij deze trendy scooter wel de vraag hoe hip de oude, maar soortgelijke plaatstalen frames van Kreidler en Zündapp zijn. Al klinkt origami-rijwielgedeelte wel hipper dan geperst stalen frame.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.